eur:
389.24
usd:
360.98
bux:
68475.47
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az év átverése: Nagyláb a fagyasztóban

Nem a "felfedezőknek" kedvezett a DNS-vizsgálat, így továbbra sem sikerült bebizonyítani, hogy két amerikai a mitikus Nagyláb (Bigfoot) tetemét találta meg. A két minta közül az egyik emberi örökítőanyagot tartalmazott, a másik pedig 96 százalékban egy oposszuméval egyezett meg.

Matthew Whitton és Rick Dyer ezen a héten állt elő azzal a történettel, hogy túrázás közben Georgia állam északi részén talált egy halott Nagylábat, és látott három élő példányt is. A tetemet állítólag magukkal vitték, és lefagyasztották. Az ezután készült fotó bejárta az internetet, bár bizonyítéknak aligha nevezhető, lehet egy bozontos gorillajelmez is.

Nagyláb az észak-amerikai mitológia szerves része, állítólag egy olyan lény, amely félig ember, félig pedig főemlős. A Bigfoot kifejezést szokták jetinek is fordítani, de utóbbit gyakrabban a himalájai majomemberre alkalmazzák.

A nemzetközi érdeklődésre jellemző, hogy számos angolszász portálon napok óta az ezzel foglalkozó cikkeket olvassák a legtöbbet, és ez nemcsak a bulvárlapok, hanem a komolyabb hangvételű újságok internetes kiadásaira is igaz.

A lény állítólagos megtalálói állításuk igazolására eljuttattak két mintát a Minnesotai Egyetemre. Az eredmény szerint azonban az egyik emberi, a másik 97 százalékban oposszum DNS-t tartalmaz. Utóbbi egy nagyjából mázi macska nagyságú erszényes emlős.

A történet egyébként nem illeszkedik valami jól a Nagyláb-mitológiába, hiszen a lényt állítólag az Egyesült Államok délkeleti részén lévő Georgia állam északi területén (az Appalache-hegységben) látták, márpedig Nagyláb híveinek többsége szerint kedvencük Amerika északnyugati részén, a Sziklás-hegységben honos.

Lehet ennél egy egyszerűbb magyarázat is: Matthew Whitton és Rick Dyer társtulajdonosa annak a cégnek, amely a Nagylábbal kapcsolatos kereskedelmi jogokat birtokolja, vagyis részesedik minden Nagyláb-emléktárgy eladásából.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikáabn is folytatódhat az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×