eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hét és fél évet kapott a Dubrovnikot lövető parancsnok

A hágai Nemzetközi Bíróság hét és fél év börtönre ítélte az egykori jugoszláv hadsereg tábornokát, aki a délszláv háború idején lövette Dubrovnik óvárosát, amely az ENSZ világörökségi védnöksége alatt áll.

Dubrovnikot 1991 decemberében kezdte lőni a jugoszláv hadsereg. A ma 75 éves Pavle Strugar tábornok megakadályozhatta volna az Adriai-tenger partján lévő város világörökségi védettség alatt álló óvárosának szétlövését, mégsem tette.

A lövetéssel megvádolt Pavle Strugar tábornok 2001-ben önként ment a hágai bíróság elé, majd 2005-ben 8 év börtönbüntetésre ítélték. 2003-ig a tábornok egészségi állapota miatt szabadlábon volt, és Montenegróban élt, az ítélet ellen pedig fellebbezett.

A hágai bíróság ismételten megállapította, hogy bár megtehette volna, nem akadályozta meg Dubrovnik értelmetlen tüzérségi támadását, ezáltal nagy károkat okozott a történelmi műemlékekben és vallási épületekben.

A mostani tárgyalás során a tábornok elsőszámú beosztottja elismerte a város lövetését, és megmagyarázhatatlan rombolását, de azt is kijelentette, hogy Strugar tábornok mindenről tudott, és meg sem próbálta megakadályozni az eseményeket. A szinte teljesen kiürített és stratégiai objektumokkal nem rendelkező városban ketten vesztették életüket, az anyagi kár viszont felbecsülhetetlen.

Ezt a magas rangú jugoszláv tisztet korábban már hét év börtönbüntetésre ítélték, amit egy norvégiai börtönben tölt le.

A 75 éves volt tábornokot a hágai Nemzetközi Bíróság hét és fél év börtönre ítélte, de arról még nem határoztak, hogy büntetését melyik országban fogja letölteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×