eur:
389.54
usd:
363.13
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Értetlenül áll Európa a Magyar-rejtély előtt

Az Európai Parlament szakbizottságának több tagja is kifogásolta, hogy Magyar Bálint révén politikus is helyet kap a budapesti központú Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatóságában - mondta el az InfoRádiónak Barsiné Pataki Etelka néppárti képviselő. A kiválasztást végző bizottság német elnöke szerint a szabad demokrata képviselő kiváló szakember.

Barsiné Pataki Etelka kifejtette: szerdán az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága hallgatta meg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatóságának (másnéven irányító testület) tagjait kiválasztó bizottság elnökét; a megbeszélés nem volt éppen pozitív hangulatú.

A képviselők egy része kifogásolta, hogy nem eléggé reprezentáltak - csak három helyet kaptak a tizennyolcból - az új tagállamok az igazgatóságban, kevés a nő, valamint nem átlátható a kiválasztás. Sok képviselő nem értette azt sem, hogy a német elnök vezette bizottság Magyar Bálint személyében miért javasolt politikust egy ilyen grémiumba - jelentette ki a néppárti politikus.

Az elnök, Günter Stock arra hivatkozott, hogy a jelölt kvalitásai alapján döntöttek, emellett nem tartja zavarónak egy politikus megválasztását - idézte fel Barsiné Pataki Etelka. Hozzátette: több frakció tagjai is felvetették, hogy nem tartják szerencsésnek a politika világát kapcsolatba hozni a technológiai intézettel, jobb lenne a tagokat politikamentesen kiválasztani.

"Volt egy érdekes megnyilvánulása Stock professzornak, amikor megkérdeztem, hogy az Európai Bizottság kiket javasolt. Erre azt válaszolta, hogy senkit, miközben Magyarországon arról volt szó, hogy nem a magyar kormány, hanem az Európai Bizottság javasolta Magyar Bálintot" - jegyezte meg a néppárti képviselő. (Konkrétan Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter tette ezt a kijelentést múlt hét szombaton - a szerk.)

Barsiné Pataki Etelka felidézte, hogy az Európai Kutatási Tanács (EKT) tagjainak kiválasztásánál az volt a legfontosabb szempont, hogy a testületbe tudósok kerüljenek. (Az EKT magyar tagja Kroó Norbert professzor, az MTA alelnöke.)

Mindig azt mondjuk, hogy a tudós társadalom legyen független a politikától, ők határozzák meg a legfontosabb kutatási irányokat - tette hozzá a Fidesz színeiben megválasztott európai parlamenti képviselő.

Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő a távirati irodának azt mondta: a szakbizottság kifogást emelő néppárti tagjai "nyilvánvalóan magyar bátorításra" szólaltak fel.

Félresöpört jelöltek

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke semmilyen választ nem kapott arra, hogy miért söpörték félre az Akadémia jelöltjeit az Európai Innovációs és Technológiai Központ irányító testülete magyar tagjának megválasztásakor.

Pálinkás József az InfoRádiónak nyilatkozva megjegyezte, hogy furcsa volt a jelölés folyamata, hiszen ezt egy internetes honlapon szinte bárki megtehette.

A tizennyolc ember kiválasztása a bizottság négy tagjának - köztük Boda Miklós - kezébe került, ők szinte teljhatalommal döntöttek - tette hozzá.

Az MTA elnöke kitért arra is, hogy a honlapon keresztül az Akadémia is jelölt két embert, de semmilyen visszajelzést nem kaptak ezzel kapcsolatban.

Pálinkás József általánosságban azt tartaná jónak, ha - a döntések jellege miatt - egy ilyen testületben tudósok ülnének, akik rendelkeznek tudományszervezési tapasztalatokkal is.

"Hasznos tag lesz"

Boda Miklós az InfoRádiónak nyilatkozva nem árulta el, ki jelölte Magyar Bálintot, de utalt arra, hogy egy magyar szervezet volt.

A kiválasztást végző bizottság magyar tagja hangsúlyozta: a bekerülőknek egyáltalán nem kell tudósoknak lenniük, ez nem volt a kritérium; a tudomány pedig egyébként is csak egyike a három fő pillérnek, amely az oktatás, a kutatás és az innováció. Hozzátette: a bizottság meggyőződése, hogy Magyar Bálint hasznos tagja lesz az irányító testületnek.

A tizennyolc fős igazgatóság tagjait az Európai Bizottság nevezi ki az Európai Parlament és az Európai Tanács tájékoztatása után.

Hanganyag: Nagy Tamás, Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×