eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bíróság elé kerülnek a segélycsalók

Nagy-Britanniában széleskörű a szociális segélyezés. A munkanélküli járadék mellett létezik rokkant segély, gyerektartás, öregségi, terhességi és betegápolási segély, a rászorulók számára temetkezési hozzájárulás is.

Bár a segélyek folyósítása jól szervezett, a legtöbb gondot a csalások okozzák. A szigetországban igen nagymérvű a bevándorlás, elsősorban a harmadik világ szegény országaiból.

A nyelvet rosszul vagy egyáltalán nem beszélő, szakképzetlen emberek érkeznek tömegével, gyakorta kisgyermekekkel, és csak rövid ideig tartó megélhetést biztosító anyagi erőkkel. Hamar rászorulnak hát a segélyre.

A munkanélküli segély összege kisebb, mint a minimál bér, de a legszegényebb bevándorlók számára ez is elég az igénytelen egzisztenciához, tehát gyakran előfordul, hogy nem is igyekeznek munkát keresni. Feketemunkára nagy a lehetőség, például a mezőgazdaságban, és sokan kombinálják a segélyt az alkalmi munkavállalással.

A segélyirodák nem győzik hangsúlyozni, hogy aki illetéktelenül vesz fel támogatást, az tulajdonképpen lop és az ország dolgozó, adófizető lakóit károsítja meg. Tehát a segélycsalók rendőrbíróság elé kerülnek, és a pénzbírság lefizetése után büntetett előéletűekké válnak.

A betegsegélyt is sokan veszik fel illetéktelenül. Az egyik esettel bőven foglalkozott a sajtó: egy férfi sérülésére hivatkozva kapott munkaképtelenségi segélyt, de a segélyhivatal munkatársa meglepődve látta, hogy az illető labdarúgó mérkőzést vezet. A meccs tartamára "felfüggesztette" tehát súlyos lábsérülését.

Közmunkához nem kötik a segélyt

A munkanélküli támogatást Angliában nem kötik közmunkához. De a segélyezettnek kéthetenként kell számot adnia arról, hogy keresett-e valamiféle foglalkozást. S ha ajánlanak számára álláslehetőséget, például gyári munkát, ezt el kell fogadnia, akkor is, ha magasabban képzett.

Önkormányzati szinten néhol kísérleteztek azzal, hogy a gyermektartási segély folyósítását iskolalátogatási kötelezettséggel kössék össze. Angliában főként vándorcigányok vannak, az ő gyerekeiket nehéz lekötni valamelyik iskolához.

A briteknél nincs bejelentkezési kötelezettség és személyi igazolvány, ez megkönnyíti a segélycsalást. De a társadalombiztosítási számot újabban minden állampolgárnak meg kell szereznie, enélkül nem fordulhat segélyért sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×