eur:
388.9
usd:
361.85
bux:
67966.15
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Hitler Németország valaha élt legnagyobb vezetője"

Egy tízéves iskolás hátborzongató esszéje kerül kalapács alá Nagy-Britanniában.

Günther Himpfel még 1939-ben írt esszéjét fogják elárverezni Nagy-Britanniában. A fogalmazás különlegessége, hogy azt tízéves szerzője Adolf Hitler ötvenedik születésnapjára írta, és ékes bizonyítéka annak, hogy a náci propaganda még a kiskorúakat is be tudta hálózni Németországban.

A kisfiú ugyanis kifejezi tiszteletét Adolf Hitler iránt, aki szerinte "Németország valaha élt legnagyobb vezetője". Azt írja, reméli, hogy Hitler még sokáig fog élni. Fogalmazásában dicséri Hitler "legjobb barátját", Benito Mussolinit is, és kifejezi reményét, hogy a két politikus fenn tudja tartani a békét. A kisfiú a legjobb osztályzatot kapta munkájára.

A 20 oldalas füzetre egy berlini bolhapiacon bukkantak rá, és most Shropshire-ben került kalapács alá. Kikiáltási ára 150 font, vagyis közel 50 ezer forint.

Brit történészek szerint ez egy olyan ritka történelmi tárgy, amelytől a német családok általában meg akarnak szabadulni. A warwicki egyetem professzora, Christoph Mick szerint az esszé elárulja, hogy a németek mennyire szerették diktátorukat.

Az írás jól bizonyítja azt is, hogy a náci propagandagépezet mennyire hatékonyan befolyásolta a kisgyerekeket is.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×