eur:
389.72
usd:
362.67
bux:
68068.25
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Zöld" autókat lehet kölcsönözni Párizsban

A francia fővárosban először az önkiszolgáló biciklik rendszerét vezették be, és már itt az új terv is: a közlekedők nemcsak kétkerekűt, de akár környezetbarát elektronikus autót is kölcsönözhetnek majd a város több száz pontján. A környezetvédők azonban nem teljesen boldogok a terv miatt.

Bertrand Delanoe, Párizs szocialista polgármestere tegnap bejelentette: Párizsban és környékén 2009 végétől 4 ezer kölcsönözhető elektronikus autót állítanak forgalomba, hogy a lakosok igénybe véve azokat gyorsan és környezetbarát módon utazhassanak.

Ez az első ilyen bérautóterv, amelyet kiviteleznek egy fővárosban, és Párizs első embere szerint ez a módszer forradalmasíthatja a közlekedést.

Egy évvel ezelőtt a francia főváros már kitalált egy utasbarát "zöld" rendszert: a város számos helyén nagyon olcsón lehet kerékpárt kölcsönözni. A Vélib nevet viselő biciklikölcsönző-hálózat átformálta a párizsiak közlekedési szokásait, és egyre többen szoktak át négyről két kerékre.

A város vezetősége most tovább akar kedvezni a lakosoknak, hogy azok gyorsabban, de a környezetet kímélve utazhassanak. A polgármesteri hivatal 4 ezer, széndioxidmentes elektronikus autó kölcsönzését teszi lehetővé a főváros és külterületein felállítandó 700 helyen.

Az egyik célcsoport azok a gyerekes fiatal párok lesz, akiknek szükséges lenne egy autó a vásárláshoz vagy az utazáshoz, de nem engedhetik meg maguknak. A kölcsönzés tarifáit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de egyes források szerint egy hónapnyi 100 kilométeres vezetés 40-60 ezer forintnak megfelelő euróba kerülne. A polgármesteri hivatal szerint ez jóval olcsóbb, mint venni és fenntartani egy saját autót.

Azonban nem mindenki elégedett az Autolib rendszerével. A francia Zöld Párt képviselői például azt mondják: az embereket inkább a kerékpár és a metró használatára kell ösztönözni. Ha lehetőség lesz az elektronikus autók vezetésére, akkor ugyanúgy zsúfoltak lesznek az utak, és nem változnak meg a közlekedési szokások - mondják.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×