eur:
389.32
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Olcsóbb lehet a benzin - Brüsszel engedélyezi az adócsökkentést

Nem akadályozza meg az Európai Unió tagországait Brüsszel abban, ha az energiacégek megnövekedett profitjára kiszabott, úgynevezett Robin Hood-adót vezetnek be, vagy csökkentik bizonyos termékek jövedéki adóját, hogy mérsékeljék a növekvő olajárak okozta hatásokat - jelentette be José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke péntek hajnalban, a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóján tartott sajtótájékoztatón.

A vezetők megbízták a brüsszeli bizottságot azzal, hogy vizsgálja meg az áremelkedés elleni fellépésre javasolt intézkedéseket.

Korábbi közlések szerint mindazonáltal továbbra is többségi álláspont, hogy az adóeszközök nem alkalmasak az üzemanyagárak befolyásolására. Több tagállam - köztük Németország, Dánia és Svédország - állítólag kereken elutasította az adócsökkentés lehetőségét.

Barroso kijelentette, hogy az uniónak érdemi segítséget kell nyújtania azoknak a rétegeknek, amelyek leginkább megszenvedik a magas energia- és élelmiszerárakat.

A bizottság megvizsgálja a tagállami terveket, amelyeknek rövid távúnak és a rászorultakat a lehető legjobban megcélzónak kell lenniük ahhoz, hogy elfogadhatók legyenek - hangoztatta a bizottsági elnök.

Sarkozy ősszel várja az eredményt

Nicolas Sarkozy, az EU-t júliustól decemberig elnöklő Franciaország köztársasági elnöke sajtótájékoztatóján bejelentette: arra kérték a bizottságot, hogy októberben, az őszi csúcstalálkozón számoljon be vizsgálódásainak eredményeiről.

A francia államfő szerint Brüsszel minden felvetett lehetőséget megvizsgál, beleértve az áfa csökkentésére vonatkozó elképzelést is.

Utóbbival kapcsolatban eddig mind a bizottság, mind a tagországok egyértelműen elutasítóak voltak, utalva egy ellenkező tartalmú, 2005-ös kötelezettségvállalásra. Helyszíni közlések szerint ezt az álláspontot képviselte a tagországok többsége csütörtök este is.

Több támogatás a halászoknak

A vezetők kitartottak amellett is, hogy a problémára hosszú távú megoldást kell keresni, mint az energiatakarékosság és -hatékonyság vagy a kutatásfejlesztés és innováció.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a témáról előző nap nyilatkozva azt mondta, az esetleges adóügyi megfontolásokat Magyarországon a következő hónapokban érdemes felvetni, "amikor az adórendszer megújításáról gondolkodunk".

Úgy vélte emellett, hogy ha a fejlett világ fogyasztói a jelentős részben a fejlődő világhoz tartozó energiatermelőkkel közvetlen egyeztetéseket folytatnak, van remény arra, hogy az energiaárak hosszú távon fenntartható és mindenki számára elfogadható szintjében sikerülhet egyezségre jutni.

Barroso pénteken azt is bejelentette, hogy Brüsszel több támogatási intézkedést hoz az egyik leginkább érintett ágazatban, a halászatban dolgozóknak a magas üzemanyagár okozta nehézségek orvoslására.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×