eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Japánban 30 ezernél is többen lesznek öngyilkosok évente

Naponta közel százan dobják el életüket Japánban - derül ki egy új jelentésből. A legtöbben azért lesznek öngyilkosok, mert depressziósok, betegek vagy komoly adósságot halmoztak fel.

Hiábavalónak tűnnek a japán kormány erőfeszítései, nem sikerül csökkenteni az öngyilkosságok számát. Tavaly 33.093 japán vetett véget önkezével az életének, ennél csak egyszer, 2003-ban végeztek többen magukkal. A szám tíz éve nem csökken harmincezer alá.

Az áldozatok ötöde azért öli meg magát, mert depressziós, mások valamilyen betegség miatt dobják el az életüket, vagy, mert adósságba verték magukat. Az idősek körében 9 százalékkal emelkedett az öngyilkosságok száma.

A japán társadalom gyorsan öregszik, és problémát jelent az is, hogy a nyugdíjasok egyre szegényebbek. A legtöbben 60 éves koruk után lesznek öngyilkosok, ők teszik ki az áldozatok több mint 36 százalékát.

"A szám továbbra is emelkedni fog, amint egyre több idős érzi majd elszigeteltnek magát és küzd anyagi gondokkal. A japán hagyományok - mint a jóléti állam és a nagy családok - veszélyben vannak, nagyon pesszimista vagyok" - mondta az ország legnagyobb telefonos segélyszolgálatának, az Inocsi no Denva egyik tanácsadója.

A japán lakosság ötödét teszik ki a nyugdíjasok, akiket keményen érintettek a kormány megszorító intézkedései és az egészségügyi reform. A most nyilvánosságra került adatok azt bizonyítják, hogy egyelőre nincs hatása annak a tavaly indított kormányprogramnak, amelynek keretén belül többek között hatékonyabb orvosi tanácsadást ígértek.

A Tokiói Öngyilkosságmegelőző Központ igazgatója szerint nem erre kellene többet költeni, inkább a mentális betegségeket megbélyegző látásmódot kellene felszámolni. "A doktorokat nem érdeklik az öngyilkosságok, hacsak nem pszichiáterek, így a betegek csak a legritkább esetben osztják meg problémáikat a háziorvosukkal" - mondta Kato Juzo.

"Az emberek Japánban azt tanulják, hogy rejtsék el fájdalmukat, így ne zavarjanak azzal másokat" - tette hozzá a szakértő.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×