eur:
389.19
usd:
362.6
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Férfiak kizárva" - hatalmas botrány Franciaországban

Ismét fellángolt a vita az állam világi jellegéről és a vallási fundamentalizmus előretöréséről Franciaországban, miután egymástól függetlenül két polgármester is engedélyt adott muzulmán nőknek arra, hogy a férfiakat teljesen kizárva sportoljanak közintézményekben.

A Párizstól mindössze 25 kilométerre fekvő Vigneux-sur-Seine városkában akkor tört ki a botrány, amikor a helyi iskola bejáratára felkerült egy plakát, mely egy június 29-re tervezett, mecsetek közötti női kosárlabda-bajnokságot hirdetett, és amelyen az állt: belépés kizárólag nők számára engedélyezett.

Az iskola tornatermét az eseményre bérbe adó, a kormánypárti UMP-hez tartozó polgármester azzal védekezett a bírálatokkal szemben, hogy amikor a Vigneux-i mecset leányai nevet viselő egyesület tagjai engedélyért fordultak hozzá, nem szóltak a férfiak kizárásáról. A politikus a plakát keltette felzúdulást látva mindenesetre azonnal visszavonta az engedélyt.

Tovább borzolta a kedélyeket az is, hogy kiderült: a Párizs környéki eseményekkel csaknem egy időben a közép-franciaországi La Verpillière városka polgármestere is beadta a derekát, engedélyezve, hogy a város uszodáját két órán keresztül - a férfiak teljes kizárása mellett - kizárólag mintegy ötven muzulmán nő használhassa, női úszómesterek felügyelete mellett. Patrick Margier független polgármester szerint az esemény inkább a beilleszkedést volt hivatott elősegíteni, de ezt senki sem hiszi el neki.

A Sem kurvák, sem alávetettek nevű befolyásos női szervezet éles hangon ítélte el az egyre szaporodó szegregációs megnyilvánulásokat, emlékeztetve arra, hogy a Lille-i bíróság nemrég azért nyilvánított egy muzulmán férfi kérésére semmisnek egy házasságot, mert a nászéjszakán kiderült: felesége, korábbi állításával ellentétben, nem volt szűz.

"Az utóbbi időben a különböző vallási kisebbségek egymásra licitálva próbálják a maguk szája íze szerint átformálni a közjogot"- háborog a Le Parisien napilap, emlékeztetve: a zsidó papok konzisztóriuma nemrég a legmagasabb diszkriminációellenes hatósághoz fordult, amiért zsidó fiataloknak szombaton kellett vizsgázniuk az állami iskolában.

Lyonban a muzulmánok elérték, hogy az állami iskolák kantinjaiban disznóhúsmentes menüt is felszolgáljanak, a kórházakban pedig a muzulmán férjek sokszor fizikai erőszakot alkalmazva igyekeznek még a legsürgősebb esetekben is távol tartani feleségeiktől a férfi orvosokat.

Az érintettek természetesen másként látják a dolgokat. "Túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítanak az ilyen ügyeknek" - nyilatkozta például egy muzulmán mecset rektora az időközben lefújt női kosárlabda bajnokság kapcsán. Hozzátette: személy szerint támogatja a férfiak részvételét az ilyen eseményeken, természetesen csak akkor, "ha a nők testéből semmi sem látszik, és megfelelő módon fel vannak öltözve".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×