eur:
389.13
usd:
361.23
bux:
68029.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Botrány Csehországban: hova lett a címer?

Kínos ügy foglalkozatja a cseh közvéleményt: a hatóságok nem találják az állami címer eredeti példányát. A cseh képviselőház kancellárja szerint a címer már régóta nincs a parlamentben.

Lázas kutatás kezdődött a cseh parlament vezetőinek irodáiban, miután kiderült, hogy hiányzik a raktárból a cseh állami címer eredeti példánya.

A hiányra Cyril Svoboda tárca nélküli miniszter, a kormány törvényalkotási tanácsának elnöke hívta fel a figyelmet a parlamentben, a közjegyzői törvény képviselőházi vitájában.

Szerinte a helyzet botrányos. Csehország valószínűleg a világ egyetlen olyan országa, amely nem tudja, hol van állami jelképének az eredeti példánya -hangsúlyozta Svoboda.

A miniszter felszólította az illetékes vezetőket, akik a múltban esetleg használhatták a címert, hogy haladéktalanul kutassák át az irodáikat és raktáraikat, hogy megtalálják ezt az értékes jelképet. Csehország lesz a jövő év első felében az Európai Unió soros elnöke, így szükségünk lehet a címerre - mondta Svoboda.

Petr Kynstetr, a képviselőház kancellárja szerint azonban a címer már feltehetően régóta nincs a parlamentben. Állítása szerint a címer az elnöki hivatalnak helyt adó prágai várban, a Hradzsinban tűnt el, mégpedig Václav Havel elnökségének kezdetén, 1993-ban, amikor azt kölcsönkapták a képviselőháztól.

Mint kiderült, a címer átvételéről semmiféle hivatalos dokumentum nincs, csak egy nem egyértelmű bejegyzés a képviselőház irataiban.

A címert, amelynek négy mezeje közül az elsőben és a negyedikben a cseh oroszlán, míg a másodikban és a harmadikban Morvaország, illetve Szilézia hagyományos jelképe látható, 1992-ben készítette Radim Ochvat képzőművész.

Ochvat a szerzője a cseh elnöki hivatal jelképeinek, illetve számos cseh város és falu új címerének is. A művészi munkássága elismeréseként alkotásaiért 2000-ben magas állami kitüntetést kapott Václav Havel akkori cseh köztársasági elnöktől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×