eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

A színesbőrű szegények messze megelőzik fehér társaikat

Meglepő következtetésre jutottak brit oktatási szakemberek: más etnikai csoporthoz képest kevesebb fehér tinédzser jelentkezik egyetemre.

A középosztályhoz tartozó, hátrányos szociális hátérrel rendelkező fiúk - hivatalos brit adatok szerint a szigetországban ők maradnak ki a legnagyobb arányban a felsőoktatásból - közül egyre kevesebben folytatják a középiskola után tanulmányaikat.

A brit kormány adatai szerint 20 szegény családból származó fehér brit tinédzserből csak 1 megy egyetemre, vagyis 5 százalék, míg a szigetországban élő indiai származásúaknál 66, a kínaiaknál pedig 65 százalékos arány.

A kormány kutatása az egyetemre készülő diákok számát vizsgálta nemre, származásra, társadalmi osztályra és iskolai teljesítményre lebontva.

A középosztálybeli fehér fiúk már 16 éves korukban elesnek a felsőoktatás lehetőségétől - olvasható a jelentésben. Bill Rammel brit oktatási államtitkár szerint éppen ezért az iskoláknak minél előbb be kell avatkozniuk, hogy felkeltsék a fehér fiatalok érdeklődését az egyetemek és a főiskolák iránt.

A különbségek azonos iskolai teljesítménynél sem tűnnek el: több hátrányos helyzetű színesbőrű diák vesz részt a brit felsőoktatásban, mint fehér, még akkor is, ha képességeik között nincs különbség - olvasható a tanulmányban. A hátrányos szociális hátérrel rendelkezők mindössze 6, a valamelyik kisebbséghez tartozó családból származó fiúk pedig 26 százaléka megy egyetemre.

A középosztálybeli fehér fiúknál csak a fekete karibi származású kamaszok közül vesznek részt kevesebben a brit felsőoktatásban.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×