eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A haditaktika részévé vált a nemi erőszak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön határozatban szólította fel a háborúzó kormányokat és szervezeteket: fékezzék meg a nők elleni erőszakot, amely immár a katonai taktikai része lett. A testület egyhangú szavazással fogadta el a dokumentumot.

A Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter elnökletével tartott ülésen a BT egyhangúlag fogadta el az 1820. határozatot, amely felszólít "minden fegyveres konfliktusban érintett felet, hogy haladéktalanul vessen véget a civilek elleni nemi erőszak minden formájának".

A határozat szerint a nemi erőszak a katonai taktika részévé vált, háborús bűncselekménynek, az emberiesség elleni bűntettnek minősük, és immár a nemzetközi biztonságot veszélyezteti.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a probléma "elmondhatatlan és járványszerű méreteket öltött", ezért a "lányok és asszonyok elleni csendes háborút egyes országok legmagasabb vezetői szintjein kell megakadályozni".

Patrick Cammaert vezérőrnagy, aki a kelet-kongói békefenntartó erőket vezette, egyenesen úgy fogalmazott, hogy "a fegyveres konfliktusok idején valószínűleg már veszélyesebb asszonynak lenni, mint katonának". Szerinte a nemi erőszak "nagyon hatékony fegyver, mert egy egész közösséget lehet vele megbüntetni, és ezáltal tönkretenni".

Gyakran a békefenntartók a bűnösök


A BBC tudósítója szerint csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban naponta negyven nőt erőszakolnak meg. A bűntettet gyakran az ENSZ kéksapkásai követik el, akiknek pedig éppen az lenne a feladatuk, hogy megvédjék ezeket a nőket.

A BT ülésen felszólalók a volt Jugoszlávia tagországait, a szudáni Darfúr térségét, Kongót, Ruandát és Libériát említették olyan válságövezetekként, ahol nagy méretekben követtek el szándékosan nők elleni szexuális bűntényeket.

ENSZ-illetékesek szerint jelenleg Kongó keleti részén legsúlyosabb a helyzet, de egy közelmúltbeli, kétezer nő megkérdezésével készült vizsgálat kiderítette, hogy Libériában a nők 75 százalékát megerőszakolták a polgárháború idején.

A BT felszólította az ENSZ-főtitkárt, hogy jövőre készítsen jelentést a testületnek a nők elleni erőszakról, és tegyen intézkedéseket az ENSZ-békefenntartók által elkövetett szexuális bűntények megfékezése érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×