eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megússza a kormányfő a büntetést

Az olasz szenátus szerdán jóváhagyta az úgynevezett "Mentsük meg a miniszterelnököt" törvényt, amelynek nyomán felfüggeszthetik a Silvio Berlusconi ellen folyó korrupciós pert. Az ellenzék szenátorai kivonultak a szavazáskor, így a törvényt 160 igen és 11 nem ellenében fogadták el.

A javaslatot az évek óta korrupcióval vádolt Silvio Berlusconi miniszterelnök konzervatív szövetségesei nyújtották be. Elvileg arra szolgál, hogy tehermentesítse az olasz igazságszolgáltatást, amely sok per befejezésével adós.

A törvény lehetővé teszi, hogy a bírók a komolyabb ügyekre koncentráljanak. A jogszabály szerint a 2002. júniusa előtti bűncselekmények ügyeinek tárgyalását egy évre felfüggesztenék. Ez alól csak az erőszakos cselekmények, a maffia-ügyek és a 10 évnél hosszabb börtönbüntetéssel sújtandó esetek képeznének kivételt.

A balközép ellenzék szerint viszont a törvényt testre szabták, mégpedig Berlusconi miniszterelnök testére. Szerintük ugyanis lehetővé teszi, hogy felfüggesszék a miniszterelnök és mágnás elleni korrupciós pert. Ebben azzal vádolják a médiacézárt és kormányfőt, hogy 1997-ben 600 ezer dollárt fizetett egy brit ügyvédnek, David Millsnek, aki cserébe két másik Berlusconi-perben az ő javára hamis tanúvallomást tett.

Az asszonynak nem tűnt fel semmi

Berlusconi és Mills is tagadja a vádakat. Az ügy pikantériája, hogy Mills a brit olimpiai ügyek miniszterének, Tessa Jowellnek a férje volt, de a miniszter-asszony az ügy kipattanása után szakított vele, és azt állította: nem tűnt fel neki, hogy milyen forrásokból fizette Mills a lakáskölcsönüket.

A balközép olasz Demokrata Párt szenátusi frakcióvezetője, Anna Finocchiaro szerint Berlusconi nem viselkedett a demokrácia iránt elkötelezett államférfiként. A törvényt ugyanis nem külön, hanem egy biztonsági csomag részeként fogadták el.

Az olasz média szerint a milánói Berlusconi-per a végéhez közeledett. Az immár harmadszorra miniszterelnök médiacézárt többször megvádolták, hogy visszaélt hivatali hatalmával, Berlusconi azonban azt mondta "szélsőbaloldali vizsgálóbírók, fiktív pereket" varrtak a nyakába egy politikai bosszúhadjárat részeként.

A miniszterelnök kezdeményezte, hogy a magas rangú vezetők mentességet kaphassanak, ügyvédjei pedig a milánói bírói tanács vezetőjének leváltását kérték, aki szerintük elfogult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×