eur:
401.21
usd:
366.92
bux:
74264.68
2024. október 11. péntek Brigitta

Friss bizonyítékok Lech Walesa ügynökmúltjára?

Két lengyel történész ismét felmelegítette azokat a vádakat, hogy Lech Walesa, a szocialista rendszer ellen fellépő Szolidaritás szakszervezet alapítója, későbbi államfő valójában kommunista besúgó volt. Walesa tagad, és korábban már több pert is megnyert az ilyen vádakkal kapcsolatban.

Lech Walesára világszerte úgy tekintenek, mint következetes antikommunistára, akinek kiállása felgyorsította a szocializmus bukását. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete két történésze azonban azt állítja, hogy az egykori hajógyári villanyszerelőnek, később demokratikusan megválasztott államelnöknek köze volt a kommunista titkosrendőrséghez.

Slawimir Cenckiewicz és Piotr Gontarczyk még tovább is megy: szerintük ugyanis a Walesa ügynökmúltjával kapcsolatos bizonyítékokat eltávolították a nemzeti archívumból a Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus elnöksége (1990-1995) idején. A történészek azt állítják, hogy most korábban ismeretlen dokumentumokra bukkantak.

A könyv egyes bekezdéseit kedden hozta le a Rzeczpospolita. A volt elnök hivatala azonban nem volt hajlandó kommentálni azokat.

Walesa dühöng

Walesát először 1992-ben vádolták meg azzal, hogy besúgó volt. Egy átvilágítási bíróság 2000-ben úgy foglalt állást, hogy a volt elnök soha nem volt a titkosrendőrség ügynöke. Walesa azóta több pert is nyert hasonló ügyekben.

Legutóbb a korábban ideológiailag hozzá közel álló, de később általa megtagadott Lech Kaczynski államelnök melegítette fel a vádat egy múlt heti tévéműsorban. Walesa erre dühösen azzal reagált, hogy az államfő lemondatását követelte. A két egykori harcostárs még az 1990-s években veszett össze, mert Kaczyncki "megkérdőjelezte" Walesa vezető szerepét a Szolidaritásban.

A könyv arra emlékeztet, hogy Magyarországhoz hasonlóan, Lengyelországban sem sikerült végleg rendezni a közelmúlt történelmének vitás kérdéseit, így azokat időről-időre a napi politika befolyásolására lehet felhasználni. A Történelmi Emlékezet Intézetének helyettes vezetője ugyanakkor elhatárolódott kollégái könyvétől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×