eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pszichológusok bevonásával dolgozták ki a brutális vallatási módszereket

Pszichológusok szaktudását is igénybe vette az amerikai titkosszolgálat a terroristagyanús személyekkel szembeni durva vallatási módszerek kidolgozásakor. A vizsgálat azt is megállapította, mielőtt Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszter jóváhagyta a vallatási eljárások alkalmazását, a hadsereg jogászai figyelmeztették a kormányt, hogy törvénybe ütközőek lehetnek az ilyen módszerek.

Pszichológusok szaktudását is igénybe vette az amerikai titkosszolgálat, hogy kidolgozza a terroristagyanús személyekkel szembeni durva vallatási módszereket, egyebek mellett a kutyákkal való megfélemlítést, a meztelenre vetkőztetést és a huzamosabb állásra való kényszerítést - állapította meg egy washingtoni szenátusi bizottság.

A katonai bizottság által indított vizsgálat azt is megállapította, hogy mielőtt Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszter jóváhagyta e durva és megalázó vallatási eljárások alkalmazását, a hadsereg jogászai figyelmeztették a kormányt, hogy törvénybe ütközőek lehetnek az ilyen módszerek, de ezt figyelmen kívül hagyták - mondták a vizsgálati anyagot ismerő illetékesek, akik kérték nevük elhallgatását, mivel a dokumentumot hivatalosan még nem tették közzé.

A vallatási eljárások kidolgozásában segédkező katonai pszichológusokat kedden hallgatja meg a szenátusi testület, amely várhatóan közzé fogja tenni vizsgálódásainak eredményeit.

Az Amerikai Pszichológusok Szövetsége (APA) tavaly augusztusban tiltotta meg tagjainak, hogy részt vegyenek vagy segédkezzenek olyan vallatási technikák
alkalmazásában, amelyeket terrorista foglyokkal szemben alkalmaztak az utóbbi években a kubai Guantánamo börtöntáborában, az iraki Abu Graib börtönben és több más CIA-létesítményben.

Az APA erkölcstelennek, pszichológiailag károsnak minősítette az ilyen módszereket, ráadásul kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ilyen eljárásokkal hasznavehető információkat lehet kicsikarni, mivel a megfélemlített, halálra rémisztett őrizetesek azt vallják, amit szerintük fogva tartóik hallani akarnak.

Az APA döntéséhez hasonló szellemben foglalt állást már korábban két másik nagy szakmai szervezet, az Amerikai Orvosok Szövetsége, valamint az Amerikai Pszichiáterek Szövetsége is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×