eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Pszichológusok bevonásával dolgozták ki a brutális vallatási módszereket

Pszichológusok szaktudását is igénybe vette az amerikai titkosszolgálat a terroristagyanús személyekkel szembeni durva vallatási módszerek kidolgozásakor. A vizsgálat azt is megállapította, mielőtt Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszter jóváhagyta a vallatási eljárások alkalmazását, a hadsereg jogászai figyelmeztették a kormányt, hogy törvénybe ütközőek lehetnek az ilyen módszerek.

Pszichológusok szaktudását is igénybe vette az amerikai titkosszolgálat, hogy kidolgozza a terroristagyanús személyekkel szembeni durva vallatási módszereket, egyebek mellett a kutyákkal való megfélemlítést, a meztelenre vetkőztetést és a huzamosabb állásra való kényszerítést - állapította meg egy washingtoni szenátusi bizottság.

A katonai bizottság által indított vizsgálat azt is megállapította, hogy mielőtt Donald Rumsfeld akkori védelmi miniszter jóváhagyta e durva és megalázó vallatási eljárások alkalmazását, a hadsereg jogászai figyelmeztették a kormányt, hogy törvénybe ütközőek lehetnek az ilyen módszerek, de ezt figyelmen kívül hagyták - mondták a vizsgálati anyagot ismerő illetékesek, akik kérték nevük elhallgatását, mivel a dokumentumot hivatalosan még nem tették közzé.

A vallatási eljárások kidolgozásában segédkező katonai pszichológusokat kedden hallgatja meg a szenátusi testület, amely várhatóan közzé fogja tenni vizsgálódásainak eredményeit.

Az Amerikai Pszichológusok Szövetsége (APA) tavaly augusztusban tiltotta meg tagjainak, hogy részt vegyenek vagy segédkezzenek olyan vallatási technikák
alkalmazásában, amelyeket terrorista foglyokkal szemben alkalmaztak az utóbbi években a kubai Guantánamo börtöntáborában, az iraki Abu Graib börtönben és több más CIA-létesítményben.

Az APA erkölcstelennek, pszichológiailag károsnak minősítette az ilyen módszereket, ráadásul kételyeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az ilyen eljárásokkal hasznavehető információkat lehet kicsikarni, mivel a megfélemlített, halálra rémisztett őrizetesek azt vallják, amit szerintük fogva tartóik hallani akarnak.

Az APA döntéséhez hasonló szellemben foglalt állást már korábban két másik nagy szakmai szervezet, az Amerikai Orvosok Szövetsége, valamint az Amerikai Pszichiáterek Szövetsége is.

Címlapról ajánljuk
Kiszámolták, mennyit hoz a konyhára a budapesti Bajnokok Ligája-döntő

Kiszámolták, mennyit hoz a konyhára a budapesti Bajnokok Ligája-döntő

A látogatók fogyasztásai és költései növelik a kiskereskedelem, a vendéglátás és a szolgáltatások forgalmát a helyi vállalkozások körében, valamint gyarapítják a szállítási ágazatok bevételét is – mondta az InfoRádióban Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×