eur:
397.12
usd:
369.77
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul

Ideiglenes konzuli szolgálat segíti a Horvátországban nyaraló magyarokat

A tavaly nyári időszakhoz hasonlóan június 15-től szeptember 15-ig idén is működik ideiglenes konzuli szolgálat Splitben, ugyanakkor Horvátország más városaiban is kaphatnak segítséget a bajba került magyar állampolgárok.

Idén nyáron is ideiglenes konzuli szolgálat segíti a horvátországi Splitben bajba jutó magyar állampolgárokat. A nyári szolgálatot június 15-től szeptember 15-ig kereshetik a turisták.

De nemcsak Splitben, hanem Horvátország más városaiban is ideiglenes konzuli szolgálat működik hétfűtűl. A nyári konzuli ügynökség a Senjtűl délre esű területen, négy megyében látja el a magyar állampolgárok érdekvédelmi feladatait, tehát szükséghelyzetben konzuli segítséget nemcsak Zágrábban, hanem Dalmáciában is kaphatnak az utazók.

Például ha eltűnik az útlevél, vagy jogi segítségre van szükség, netán haláleset miatt segítségre szoruló állampolgárok a kihelyezett konzult is felhívhatják, de kereshetik a zágrábi külképviselet is egy állandó ügyeleti telefonszámon.

A nyári turistaidényben, vagyis június 1-től szeptember 30-ig Zágrábban, a konzuli hivatalban is minden hétköznap van ügyfélfogadás. A konzuli szolgálatot hétfőtő péntekig 9 és 12 óra között kereshetik fel a magyar állampolgárok, sürgős esetben pedig az éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszámon kérhetnek segítséget. A bajba került magyar állampolgároknak az Adria partján két tiszteletbeli konzulátuson is segítséget nyújtanak: Fiuméban és Splitben.

A zágrábi magyar nagykövetség honlapján további részletes információkat is találnak az utazók a képviseletek címeiről és telefonszámairól, ugyanitt megtalálható egy ügyvédeket felsoroló lista is azok számára, akiknek jogi segítségre van szüksége Horvátországban.

Nem konzuli, hanem más jellegű, elsősorban helyi információkkal tud segíteni az Isztriai-félszigeten a magyar állampolgároknak a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége Isztriai Egyesületének Pulában működő irodája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×