eur:
388.48
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Berlin már a Bush utáni korszakra készül

A Berlintől északra fekvő mesebergi kastélyban folytatódott ma délelőtt az amerikai elnök és a német kancellár tárgyalása. George Bush búcsúlátogatásának napirendjén az iráni atomprogram, a közel-keleti kibontakozás, a NATO bővítése, valamint a környezetvédelem ügye szerepel.

Az amerikai elnök napi testmozgása keretében ma reggel kerékpáron többször is megkerülte a festői környezetben elterülő mesebergi kastélyt, majd megbeszélésre ült össze vendéglátójával.

Angela Merkel és George W. Bush összesen 12 alkalommal találkozott egymással az elmúlt közel 3 év során. Bush tegnap érkezett Németországba Szlovéniából, az Európai Unió és az Egyesült Államok csúcstalálkozójáról, amelyen a transzatlanti kapcsolaton kívül szintén világpolitikai problémákról volt szó.

A Teherán címére intézett fenyegetésre Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnök máris válaszolt, és gátlástalanságot vetett Bush szemére, aki "Irán megtámadására készül".

A teheráni atomprogram a mesebergi tanácskozáson is fontos szerepet játszik, habár a kancellár nem titkolta, hogy Berlinben már a Bush utáni korszakra készülnek.

Az amerikai elnök látogatása előtt több magas rangú német politikus is bírálta George Bush politikáját. A törvényhozás külpolitikai bizottságának elnöke, a kereszténypárti Ruprecht Polenz úgy vélte, hogy Bush idején az Egyesült Államok világpolitikai tekintélye súlyos veszteséget szenvedett, és az elnök súlyos örökséget hagy hivatali utódjára.

Polenz helyettese, a szociáldemokrata Hans-Ulrich Klose pedig arra mutatott rá, hogy Bush döntései sok esetben nyílt kihívást jelentettek a nemzetközi politikában.

A ma is nagy tekintélyű volt külügyminiszter, Hans Dietrich Genscher, aki több mint egy évtizeden áll a német diplomácia élén, a leköszönő elnököt hibáztatta az Európa és az Egyesült Államok közti ellentétekért.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×