eur:
388.5
usd:
360.58
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Meghaladhatja az ötvenezret a halálos áldozatok száma Kínában

Meghaladhatja az ötvenezret a hétfői kínai földrengés halálos áldozatainak a száma - jelentette az állami sajtó. A kormány hivatalos jelentése szerint 19500 ember vesztette életét, és több ezren rekedtek a romok alatt, akiknek a kimentése érdekében folyamatosan dolgoznak.

Szecsuan tartományban közvetlenül mintegy tízmillió embert érintett a hétfői, 7,9-es erősségű földrengés. A kormányzat újabb harmincezer katonát vezényelt a térségbe, hogy segítsenek a mentési munkákban a már ott lévő 50 ezer embernek.

Peking bejelentette azt is, hogy elfogadja a felajánlott külföldi segítséget - még a renegát tartománynak tekintett Tajvanról is várja a különleges mentőalakulatokat.

Az áldozatok száma folyamatosan nő azzal arányban, ahogy a mentőalakulatok bontják a romokat. Vannak azonban sikereik is: egy kislányt 68 órával a pusztító földrengés után szabadítottak ki élve.

Lassan azonban kifutnak az időből, egyre kevesebb a remény arra, hogy élőket találjanak a romok alatt.

A kínai kormány elsősorban műszereket és szerszámokat vár a mentésnek, és sürgős szükség lenne külföldi gyógyszersegélyre, valamint képzett orvosokra, akik ellátnák a sérülteket. A legtöbben csonttörést, belső sérüléseket szenvedtek.

Kao Csia-ang helyettes egészségügyi miniszter beszámolója szerint hétfő óta 64 ezer embert láttak el az orvosok, közülük 12587-nek súlyosak a sérülései.

Az érintett tízmillió ember közül sokaknak elpusztult az otthona, ők megfelelő szállás, élelmiszer és ivóvíz nélkül maradtak. A leginkább érintett Pejcsüan megyében a helyszíni beszámolók szerint gyakorlatilag teljes a pusztítás, nem maradt épségben semmi.

A nemzetközi segítséget folyamatosan szállítják a tartományba. A kínai kormány köszönetet mondott a segítségért, amelynek értéke elérte az 1,34 milliárd jüant (31 milliárd forintot).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×