eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Anglia megbetegedhet a sok füves cigarettától - szigorítás várható

Gordon Brown brit miniszterelnök szigorítani akarja hazája drogtörvényét, pedig még orvosi szakértők egy csoportja és a rendőrség is ellenzi ezt. A kormányfő elképzelése szerint kettőről öt évre nőne a börtönbüntetése annak, akit kannabisz birtoklásán érnek. A szigetországban újra fellángolt a vita, milyen hatásai vannak a füvesciginek.

Nagy-Britannia a kannabisz okozta pszichózisjárvány szélén áll - állítja néhány szakértő, aminek hatására Gordon Brown miniszterelnök várhatóan drasztikusan szigorítani fogja a szigetország drogtörvényét. Ennek értelmében a sokak szerint ártalmatlan drognak minősülő marihuána veszélyességi szintjét feljebb sorolnák, és kettőről öt éve növelnék a birtoklásáért járó börtönbüntetést.

Egyes drogszakértők szerint a brit utcákon kapható kannabisz erőssége ma már húsz-harmincszorosa az 1970-es évekéhez képest, így rendszeres fogyasztásával olyan mentális betegségek alakulhatnak ki, mint a skizofrénia. Brown már egyenesen halálos hatásokról beszél a füvescigivel kapcsolatban, amit a heroinhoz és a kokainhoz hasonlít.

A szigetországban A, B, és C kategóriába sorolják a kábítószereket az alapján, hogy milyen károkat tudnak okozni. 2004-től a kannabiszt a C kategóriába, vagyis a legártalmatlanabb drogok közé sorolták, de a legújabb vészjósló jelentések alapján Brown legalább a B kategóriába akarja felminősíteni - még annak ellenére is, hogy saját miniszterei is ellenzik ezt, és csak népszerűség-javító intézkedésnek tartják.

A brit kormányfő várható döntésével egybecsengve hét pszichiáter tavalyi kutatása arra az eredményre jutott, hogy a kannabiszt fogyasztóknál 40 százalékkal nagyobb az esély a mentális betegségek kialakulására. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a rendszeres marihumána-fogyasztók közül 14 százaléknál diagnosztizáltak skizofréniát.

Több szakértő azonban úgy véli: az elmúlt 30 évben nem nőtt a skizofréniás esetek száma, annak ellenére sem, hogy a kannabisz egyre népszerűbb lett. Sőt, 1996 és 2005 között a skizofréniások és a kanabiszfogyasztók száma is csökkent. Ez utóbbi 2004-ben, amikor a marihuánát C osztályba sorolták, 4 százalékkal esett vissza.

A drogszakértők abban egyetértenek, hogy nem a vadkender veszélyességének az osztályozása lenne a fontos, hanem az, hogy a fiatalokat megfelelően tájékoztassák a kábítószer káros hatásairól.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×