eur:
390.67
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem mernek megbetegedni a németek, mert féltik az állásukat

A németek egyre ritkábban mennek betegállamányba, mert - mint egy most közétett felmérést tanusítja - a gazdasági élet fellendülése ellenére is komolyan tartanak munkahelyük elvesztésétől. Az elmúlt negyedévben nyolc százalékkal kevesebben voltak táppénzen, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A berlini egészségügyi minisztérium adatai szerint az év első három hónapjában a dolgozók a hivatalos munkaidő alig 3,4 százalékát töltötték betegállományban. Ez a gyakorlatban átlagosan valamivel kevesebb mint 2 munkanapnak felel meg.

A felmérés szerint a németek idén sem lettek egészségesebbek, de változatlanul tartanak a munkahely elvesztésétől, ha táppénzre mennek.

Noha a konjunktúra már jóideje érezteti kedvező hatását és a munkanélküliek száma is egyre csökken, a dolgozók az ezredforduló óta egyre kevesebbet fordulnak orvoshoz kiírás végett, mert semmiképpen sem akarják kockáztatni állásukat.

Az újraegyesülés óta rekordszintre süllyedt a táppénzesek aránya: a németek jelenleg átlag évi 7,5 napot töltenek igazolással tanúsított betegállományban. A nők valamivel többet, a hivatalos munkaidö 3,6 százalékát, a férfiak 3,3 százalákát töltik gyengélkedés miatt távol munkahelyüktől.

Az egészségügyi minisztérium úgy vélte, hogy ebben némi szerepet játszik a néhány éve bevezetett vizitdíj is, amely negyedévenként 10 eurót tesz ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×