eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány

"Testvéri egyetértés" Clinton és Obama között

A demokrata elnökjelöltségért az utóbbi hetekben szinte késhegyre menő harcot vívó Hillary Clinton és Barack Obama között sok kérdésben "testvéri egyetértés" mutatkozott szerda esti vitájukban.

A két szenátor mindenekelőtt közös hangot talált abban, hogy akárhogy is alakul köztük a verseny, a legfontosabb a demokrata győzelem a novemberi elnökválasztáson.

"A köztünk levő esetleges különbségek, merthogy vannak, elhalványulnak a köztünk és McCain szenátor közötti különbségekhez képest" - szögezte le a volt first lady a pennsylvaniai Philadelphiában.

Abban is egyetértés volt közöttük, hogy egyikük sem volt hajlandó nyilatkozni: elfogadná-e a másikat alelnökjelöltjének. Obama, Illinois szenátora szerint "még korai" erről tárgyalni, Clinton azzal tért ki a kérdés elől: mindent megtesz azért, hogy valamelyikük elfoglalhassa az elnöki széket 2009 januárjában.

A két demokrata szenátor között két hónap óta ez volt az első vita, egyben az utolsó az egy hét múlva esedékes pennsylvaniai előválasztási fordulóig. Az utóbbi néhány hétben egymás hibáit fürkésző jelöltek az ABC 90 perces vitájában meglehetősen kesztyűs kézzel bántak egymással, kerülték a nyílt konfrontációt, nem is veszítették el higgadtságukat.

Mindketten kijelentették a másikról, hogy képes a győzelemre, John McCain szenátorral, a republikánus elnökjelöltség várományosával szemben. Clintonnak láthatóan nehezére esett kimondani, de hosszú kitérő válasz után végül kijelentette: igen, Obama győzhet.

A vitában szóba kerültek az utóbbi hetek elszólásai, félresikerült megfogalmazásai. Clinton kénytelen volt ismét elismerni, hogy tévedett egy boszniai látogatása körülményeinek felidézésekor, de leszögezte, már elnézést kért. Obama pedig nem csapta le a feladott labdát, ehelyett azt mondta: Clinton megérdemli azt a jogot, hogy időnként tévedjen.

"Fontos, hogy tisztában legyünk: nem szabad az elszólások között elfeledni, hogy történelmünk meghatározó pillanatához érkezett" - fogalmazott az illinoisi szenátor.

A jövő keddi pennsylvaniai forduló fontos állomás az előválasztási versenyfutásban: Clinton egy magabiztos győzelemmel életet lehelhet egyre halványabbnak tűnő kampányába. A borúlátóbbak úgy fogalmaznak, hogy a győzelem tarthatja életben Clintont.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell - cikkünk frissül

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell" - cikkünk frissül

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Tartson velünk, cikkünk folyamatosan frissül!

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×