eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány

Több százezres büntetés az autó lemosásáért

A spanyolországi Katalóniában 3000 eurós (mintegy 760 ezer forint) büntetésre számíthat, aki lemossa az autóját, és még ebben a hónapban bevezethetik a vízügyi rendkívüli állapotot, miután a térségben az utóbbi száz év legsúlyosabb aszálya pusztít. Az északkelet-spanyolországi tartományban másfél éve alig esett az eső.

Az ötmillió lakosú Barcelonában már elzárták a szökőkutakat, nem öntözik a parkokat, ritkábban tisztítják az utcákat, és megbüntetik, aki feltölti a kerti medencéjét vagy lemossa az autóját.

A föld porzik a szárazságtól, a vetés tönkrement, a tározókban alig van víz és több folyó kiszáradt. Az ország második legnagyobb városában a víztározók mérőberendezései alig 20 százalékos telítettséget jeleznek.

A tűzoltóság felkészült arra, hogy a só talajkárosító hatása ellenére tengervízzel oltja az erdőtüzeket. A katalán állami vízügyi hivatal tíz tartályhajót bérelt, amelyekkel a tervek szerint 300, illetve 600 kilométerről viszik majd az ivóvizet a térségbe.

Megy az eső

Török László, az Országos Meteorológiai szolgálat munkatársa szerint azonban már nem kell sokat várni a csapadékra Spanyolország északkeleti részén.

A legfrissebb előrejelzéseink szerint már csütörtök délelőtti órákban várható kisebb csapadék, esőre záporokra számíthatnak Barcelona lakosai. Utána egy ciklon alakul ki Portugália északi része fölött, ez több napon keresztül ott örvénylik majd, és úgy néz ki, hogy tartós csapadékkal látja el az Ibériai-félszigetet.

Ennek ellenére a spanyol lapok szerint kitört a belpolitikai "vízháború". Barcelona ugyanis több folyót is megcsapolna a szárazság miatt. Egy 170 kilométer hosszú csatorna terve már el is készült, ám ennek a megépítése ellen nem csak a központi kormány, hanem több tartomány is tiltakozik.

A katalánok ígérte szerint persze a csatorna csak átmeneti szükségmegoldás lenne 2009-ig, amíg elkészül a barcelonai tengervíz-sótlanító.

Szerző: Sigmond Árpád

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×