eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány

Berlusconi egész Európát segítené

Silvio Berlusconi, az előre hozott olasz parlamenti választások győztese szerdán közölte: segítségére lesz az Európai Uniónak abban, hogy visszanyerjen valamennyit abból a nemzetközi befolyásból, amelyet még az ő korábbi kormányzása idején élvezett.

Az EU-nak szüksége van egy "csúcsvezetői csapatra", amely gondoskodik arról, hogy az unió jelentős tényező legyen a világban - jelentette ki a 71 éves médiacézár, az eddigi jobboldali ellenzék vezetője a tulajdonában lévő egyik televíziós csatornának nyilatkozva.

"Szükség van egy olyan Európa újjáépítésére, amelynek vezető szerepe van a nyugati világban, amely kellő határozottsággal meg tud birkózni a világ gondjaival" - mondta.

Berlusconit második miniszterelnöki mandátuma idején, 2001-2006 között azzal vádolták, hogy elszigeteli Olaszországot a több EU-tagállamtól, és inkább az olyan kívül álló országokkal való kapcsolattartásra koncentrál, mint az Egyesült Államok, Oroszország vagy Izrael. Megütközést keltett egyszer azzal, hogy ujjaival szarvat formázott egy spanyol miniszter feje mögött egy uniós vezetői csoportkép készítésekor, valamint azzal, hogy a náci koncentrációs táborok őreihez hasonlított egy német parlamenti képviselőt.

Szerdai interjújában azt mondta: ellenzékiként jó kapcsolata volt a világ vezetőivel. Gordon Brown brit miniszterelnök máris meghívta őt Londonba, "hosszan beszélt" Angela Merkel német kancellárral, és beszélt José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnökkel is - tette hozzá. Ezenkívül meghívta őt egy washingtoni vacsorára George Bush amerikai elnök, akinek "hű szövetségese" volt a terror elleni háborúban, amikor ő volt az olasz miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin leköszönő orosz elnök csütörtökön meglátogatja az olasz politikust szardíniai villájában.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell - cikkünk frissül

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell" - cikkünk frissül

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Tartson velünk, cikkünk folyamatosan frissül!

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×