eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tony Blair felesége is védte a háborús bűnökkel vádolt férfit

Kilencmillió euróba (mintegy 2,25 milliárd forint) került a háborús bűnökkel vádolt, de a hágai bíróságon felmentett Ramush Haradinaj védelme, akinek jogászai között ott volt Tony Blair volt brit miniszterelnök felesége is. Felmentése után a koszovói albán politikus szerb nyelven nyilatkozott egy szerb televíziónak.

Manapság nagyon kevés koszovói politikus hajlandó szerbül beszélni és nyilatkozni, inkább angolul vagy tolmács segítségével értekeznek szerb partnereikkel, ezért váltott ki meglepetést az az interjú, amelyet Ramush Haradinaj adott egy szerb magántelevíziónak.

A politikust a koszovói szerbek ellen elkövetett háborús bűnökkel vádolták, ám a hágai nemzetközi bíróság felmentette. Visszatérve Hollandiából, Pristinában fogadta a szerb televízió munkatársát és szerb nyelven adott interjút, a háttérben az amerikai, az albán és a koszovói lobogóval.

Ramush Haradinaj szerb nyelven üzente Belgrádnak, hogy az ügyészség küldje el embereit, hogy a helyszínen, Koszovóban vizsgálják ki az ellene felhozott vádakat.

A politikus azt mondta: a hágai bíróságon a vád több mint száz tanút sorakoztatott fel, de nem sikerült bizonyítani, hogy 1998-99-ben, az albán felszabadítási hadsereg parancsnokaként háborús bűnöket követett el a koszovói szerbek ellen.

A szerbül nyilatkozó albán politikus elmondta: a perben védelme mintegy 9 millió euróba került, amiből 6 milliót állítólag külföldön élő és dolgozó koszovói albánok gyűjtöttek össze.

Ramush Haradinaj megjegyezte: arról nem volt tudomása, hogy a védelmét képviselő jogászok és ügyvédek csoportjában ott volt Tony Blair volt brit miniszterelnök neje is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×