eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Egyre cifrább a radikális politikus bűnlajstroma

Újabb terhelő bizonyítékok került elő Ján Slota múltjáról. A Szlovák Nemzeti Párt elnökéről kiderült, hogy fiatal korában nem csupán autókat lopott, de üzleteket is kifosztott.

Ján Slota múltjáról egyre több érdekes adat lát napvilágot. Januárban a Markiza kereskedelmi televízió levéltári adatokra hivatkozva közölte: a politikus 1971-ben, 17 évesen több fiatal barátjával Ausztriába szökött, majd ott autókat fosztott ki, néhány nap múlva azonban önként hazatért, mivel az osztrák rendőrség tetten érte őket.

Most ismét a Markiza közölte, hogy Ján Slota fiatal korában nemcsak Bécsben lopott autókat, hanem tiltott határátlépése előtt odahaza, az akkori Csehszlovákiában két falusi boltot, egy ruhaüzletet és egy hentest fosztott ki a privigyei járás egyik községében. A keletkezett kár 22 ezer korona volt, ami akkor egy kisebb vagyont jelentett.

A televízió erről több korabeli dokumentumot is bemutatott az egykori kommunista ügynöklistákat őrző és feldolgozó Nemzeti Emlékezet Hivatalának levéltárából.

Úgy tudni, hazatérése után Ján Slota egy hónapot ült vizsgálati fogságban, majd fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Arra is fény derült a levéltári aktákból, hogy Ján Slota apja a volt titkosrendőrség besúgója volt, az ő aktáiban szerepelnek részletek a nemzetiek vezérének ifjúkori tetteiről.

A politikus nem hajlandó nyilatkozni a közel 40 éve történtekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×