eur:
388.7
usd:
360.91
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Bátorságot kért az olaszoktól a győztes Berlusconi

Nehéz hónapokat ígért a lakosságnak a választásokon győztes jobboldali koalíció vezetője. A képviselőházban és a szenátusban is abszolút többséget szerzett a Silvio Berlusconi vezette jobbközép ellenzék az olasz parlamenti választások kedden közzétett hivatalos végeredménye szerint.

A korábbi kétszeres kormányfő - miután ellenfele, a balközép Walter Veltroni elismerte vereségét - azt mondta: a következő időszak nagy bátorságot igényel majd az olaszoktól.

A jobboldal a képviselőházban és a szenátusban is megszerezte az abszolút többséget; az alsóházban 46,8, a felsőházban 47,32 százalékot tudhat magáénak, míg a balközép szövetség 37,6, illetve 38,01 százalékot szerzett.

A hivatalos adatok szerint a 630 tagú alsóházban 340 képviselői helye lesz a jobboldalnak, a Veltroni vezette balközép tábor 239 fős frakciót alakíthat.

Ezekben az adatokban még nem szerepel az a 12 képviselő, akit a külföldön élő olaszok és Val d'Aosta régió választ meg; az ottani voksok megoszlását később hozzák nyilvánosságra.

A szenátusban a jobbközép koalíció 168 helyet birtokol, míg a balközép szövetség 130, a kereszténydemokrata Demokratikus Centrum Unió (UDC) pedig 3 mandátumot mondhat magáénak, nem számítva a külföldön leadott szavazatokat, ami 6 szenátori hely sorsát dönti el

Terhes örökség

Szabó Győző Olaszország szakértő szerint Walter Veltroni azért veszített, mert a sikertelen Prodi-kormány után baloldali politikusként nem volt esélye a népszerű és tapasztalt Silvio Berlusconival szemben.

Szabó Győző hozzátette: a régi-új kormányfő legfontosabb feladata a gazdaság rendbetétele lesz. Érdekesség, hogy a múlt héten még az olaszok politikai kiábrándultságáról cikkeztek a lapok, ennek ellenére a részvételi arány 80 százalék fölött volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×