eur:
388.53
usd:
360.78
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Berlusconinak sem lesz könnyebb, mint az elődjének

Az első exit-poll felmérések alapján Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök és a jobboldal nyerte az előrehozott választásokat Olaszországban. Az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő szerint ez nem meglepetés, ráadásul nem lesz könnyebb a helyzete, mint Romano Prodi korábbi kormányfőnek.

Harmadik miniszterelnöki mandátumát kezdheti meg hamarosan Silvio Berlusconi. A vasárnapi és hétfői előrehozott parlamenti választások utáni első exit-poll felmérésekből ugyanis kiderül, a 71 éves médiamágnás vezette jobbközép ellenzék 2-3 százalékponttal megelőzte a Walter Veltroni vezette baloldali pártokat.

Azért volt szükség rendkívüli választásokra, mert januárban a kormányzó balközép koalícióból kilépett az egyik párt, ezzel együtt pedig távozott a kormányból a pártot vezető igazságügyi miniszter is.

Romano Prodi kormányfő ennek hatására lemondott.

Berlusconira nehéz feladatok várnak, a helyzete pedig nem lesz könnyebb, mint az előző miniszterelnöké - mutatott rá az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő.

Szabó Győző példaként említette a veszteséges olasz nemzeti légitársaság privatizációját, az 1 százalékos gazdasági növekedést és a nápolyi szemét kérdését.

Az olaszok tudták, hogy nem nagy a tét

"Sokan abban reménykednek, hogy Berlusconi, akinek hosszú tapasztalata van az üzleti életben, éppen ezeket a gazdasági problémákat ügyesebben fogja tudni megoldnai, mint Prodi. De elég nehezen, mert ha ő is győz, a szenátussal ugyanolyan gondja lesz a többséggel, mint Prodinak, de ha sikerül végrehajtania azt, amit minden párt javasol, például adócsökkentést, lehet, hogy a gazdaság neki fog lendülni" - véli a szakértő.

Szabó Győző szerint az alacsony választási részvétel azt jelzi, hogy az olaszok tudták, hogy nem nagy a tét. A korábbi magas részvételi arányt a kommunisták visszatérésének veszélye okozta - mondta a szakértő.

Bár elemzők szerint Silvio Berlusconi és a rivális korábbi római főpolgármester, Walter Ventroni teljesen különböző mentalitású politikus, a választási ígéretek egybecsengtek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mik lesznek Berlusconi első intézkedései, következtetni azonban lehet a leendő kormányfő a La Stampa című napilapnak adott interjújából, melyben azt mondja: "Hogy jól tudjak kormányozni, hatalmas többségre van szükségem, s így nehéz, esetleg népszerűtlen döntéseket is meghozhatok, ha szükséges".

Hivatalos eredményt várhatóan kedden közölnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×