eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Raul Castro megreformálja a rendszert

Raul Castro reformjai nyomán kubaiak ezrei lepték el a boltokat, hogy DVD-lejátszókat, mopedeket és más termékeket vegyenek. A kubai vezetés emellett azzal akarja növelni a mezőgazdasági termelést, hogy földeket ad bérbe magángazdáknak.

Kuba új vezetője azzal próbálja növelni népszerűségét és megreformálni a rendszert, hogy elviselhetőbbé akarja tenni honfitársai hétköznapjait. A kormányzat enyhítette a fogyasztási cikkeket érintő korlátozásokat, és még egy olyan lépést is tett, ami a kapitalizmus csíráját jelentheti a szocialista rendszerű országban.

Az állam ugyanis használaton kívüli földeket ad bérbe magángazdáknak, hogy azok dohányt, kávét és más növényeket termesszenek, és így javítsák az ellátást.

A bejelentett intézkedések nyomán ezrek indultak meg, hogy DVD-lejátszókat és más háztartási eszközöket vegyenek maguknak, sokan azonban megjegyezték: úgy sincs elég pénzük az áhított javakra. Ezeket a termékeket korábban csak külföldiek és vállalatok vehették meg.

Legális már a mobil is

Ezt megelőzően azt is lehetővé tették a hatóságok, hogy a kubaiak saját országuk szállodáiban szállhassanak meg és autót béreljenek. Legális lesz immár a mobiltelefon is.

A földreform célja az, hogy a dohánytermelés növelésével további külföldi valutához jusson az ország, és javítsák a lakosság élelmiszer ellátását. A kubai televízió szerint a földterületek 51 százaléka nincs megművelve. A program részletei azonban nem ismertek, így nem tudni, hogy mekkora a döntés jelentősége.

Az elektronikai boltokban a hazai valutánál 24-szer értékesebb konvertibilis pesóval lehetett csak fizetni. A DVD-lejátszók népszerűek voltak, de sokan számítógépet, vagy mikrohullámú sütőt szeretnének inkább venni. Az AP szerint a kubai átlagkereset egy hónapban alig 20 amerikai dollár - azaz jóval kevesebb, mint amennyibe ezek a fogyasztási cikkek kerülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×