eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A NATO megállapodott Horvátország és Albánia felvételéről, elhalasztotta a döntést Macedóniáról

A NATO vezetői bukaresti csúcsértekezletükön megállapodtak abban, hogy meghívják a katonai szövetségbe Horvátországot és Albániát, de Görögország kérésére elhalasztották Macedónia meghívását - erősítette meg Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter.

"Jelen pillanatban Görögország nincs abban a helyzetben, hogy áldását adja Macedónia felvételére, először Horvátország és Albánia csatlakozik" - mondta Moratinos spanyol újságíróknak, miután a csúcsértekezlet résztvevői munkavacsora keretében megvitatták a NATO kibővítését. Moratinos szerint a résztvevők továbbra is megosztottak a tekintetben, hogy felajánlják-e Ukrajnának és Grúziának a hivatalos tagjelölti státust (a felvételt a tagsági akciótervébe).

James Appathurai NATO-szóvivő közölte: a NATO-szövetségesek egyetértésre jutottak, hogy Ukrajnát és Grúziát a NATO-csatlakozás útjára állítják, de nem várható, hogy már a bukaresti csúcsértekezleten meghívják őket a katonai szövetség tagsági akciótervébe (MAP). A szóvivő szerint a kulcsfontosságúnak tekinthető munkavacsorán általános volt az a vélemény, hogy nem az a kérdés, megtörténik-e MAP-ba való meghívás, hanem az, hogy mikor kerül sor erre.

A NATO-csúcs résztvevői ténylegesen csütörtökön látnak hozzá a napirenden szereplő kérdések megvitatásához. Az újságírók a NATO szóvivőtől azt firtatták: lát-e esélyt arra, hogy csütörtökön mégis döntés születik Ukrajna és Grúzia ügyében. Apparthurai közölte, hogy nem számít erre. Diplomáciai források szerint meghívás helyett a NATO egy olyan nyilatkozatot fog közzétenni, amely kinyilvánítja, hogy kapui a jövőben nyitva állnak Ukrajna és Grúzia számára, ha folytatják a politikai és katonai reformokat.

James Apparthurai szerint a bukaresti értekezleten Nicolas Sarkozy francia elnök felajánlotta, hogy országa egy zászlóaljat küld Kelet-Afganisztánba. Francia katonai források szerint 800-1000 katonáról van szó. A francia felajánlás révén lehetőség nyílik arra, hogy amerikai katonákat helyezzenek át Dél-Afganisztánba, Kandahár környékére. A térségben 2500 kanadai katona állomásozik, s Kanada korábban értésre adta, hogy kivonja onnan az ellenséges környezetben szolgálatot teljesítő katonáit, amennyiben nem érkezik Kandahár környékére ezer fős katonai erősítés.

Az Egyesült Államok továbbra sem elzárkózik attól, hogy növelje afganisztáni csapatainak a számát. A NATO-csúccsal egy időben Washingtonban az amerikai fegyveres erők egyesített vezérkari bizottságának főnöke Michael Mullen kijelentette: az iraki háború miatt az Egyesült Államok "jelenleg nincs abban a helyzetben", hogy részt vállaljon az - egyébként szükségesnek tartott - afganisztáni csapaterősítésből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×