eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Lassan elfogynak a munkanélküliek Németországban

A tőzsdei válság és az ebből fakadó gazdasági nehézségek ellenére Németországban egyre eredményesebben szorítják vissza a munkanélküliséget, 15 éve nem volt olyen kevés állástalan, mint márciusban.

Csupán az elmúlt hónap során kereken 110 ezer munkanélkülit sikerült álláshoz juttatni, ami rekord eredménynek számít, ugyanis másfél évtized óta először süllyedt az elhelyezkedésre várók létszáma 3,5 millió alá; egy évvel ezelőtt még közel 4 millió állástalant tartottak számon.

Olaf Scholz munkaügyi miniszter első nyilatkozatában már azt sem tartotta kizártnak, hogy idővel ismét sikerül a teljes foglalkoztatottságot is elérni.

Gazdasági és pénzügyi szakemberek is abból indulnak ki, hogy az év során tovább tart a javulás a munkaerőpiacon; az elsősorban a bankszektort megtépázó válság pedig legfeljebb jövőre érezteti hatását a foglalkoztatottság terén is.

A központi munkaügyi hivatal vezetője Nürnbergben tartott sajtóértekezletén elismerte, hogy egyes ágazatokban, így a bankszektorban a közeljövőben leépítésekre kell számítani, azonban a közép- és nagyvállalkozások - a továbbra is dinamikus exportnak köszönhetően - nagy számban vesznek fel dolgozókat, sőt egyes szakmákban komoly hiány is mutatkozik.

Továbbra is gondot jelent ugyanakkor az egykori NDK talpra állítása, mert kelet-nyugati viszonylatban változatlanul 50 százalékos a különbség a foglalkoztatottság terén. A keleti tartományokban a munkanélküliség arány még ma is meghaladja a 14 százalékot, ami 1 millió 200 ezer állástalant jelent.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×