INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Feltételei vannak, de visszavonta az utcáról harcosait asz-Szadr

InfoRádió / MTI
Muktada asz-Szadr iraki radikális síita hitszónok és milíciavezető vasárnap visszarendelte harcosait az utcákról - közölte maga Szadr nedzsefi irodájában kiadott közleményében.

Felajánlotta, hogy milíciájának, a Mahdi Hadseregének fegyveresei felhagynak az iraki hatóságok elleni harcukkal, ha a hatóságok többé nem üldözik őket, és büntetlenséget biztosítanak számukra. Szadr mozgalma - amely szemben áll az amerikai megszállással - és a kormány szombaton kezdett tárgyalásokat azzal céllal, hogy véget vessenek a vérontásnak. Közleménye e tárgyalások eredménye.

Az iraki kormány szóvivője az állami televízióban üdvözölte Szadr bejelentését, de hozzátette, hogy a reguláris erők folytatják bászrai hadműveletüket "a bűnözők ellen".

A síita vallási vezető egyik munkatársa hozzátette később, hogy a Mahdi Hadserege nem adja át fegyvereit a kormányerőknek, a fegyverek beszolgáltatása nem lenne része a megállapodásoknak.

Az amerikai erők támogatta iraki biztonsági alakulatok és a milícia közötti összecsapásoknak március 25-i kezdetük óta több mint 270 halálos és több száz sebesült áldozata volt. A harcok az ország déli részén található nagy olajvárosban, Bászrában kezdődtek, és fokozatosan átterjedtek más dél-iraki városokra és Bagdad síiták lakta negyedeire.

Vasárnap viszonylagos nyugalom uralkodott az országban. Bagdad és Bászra utcái azonban továbbra is kihaltak voltak a kijárási tilalom meghosszabbítása miatt. Az összecsapások miatt csütörtökön bevezetett rendkívüli intézkedés hatálya vasárnap hajnalban, helyi idő szerint 5 órakor járt volna le, de Bagdad katonai parancsnoksága szombaton este meghatározatlan ideig meghosszabbította azt.

A jelentős lakossági támogatást maga mögött tudó Szadr az amerikaiak csatlósának tartja Núri al-Máliki miniszterelnök kormányát, és lemondását követeli. Máliki a Bászrában néhány nappal elkezdett hadművelettel nem kimondottan a Mahdi Hadseregét vette célba, hanem "a polgári személyeket terrorizáló bűnözőket", viszont a kormány több hónap óta el akarja érni a milícia feloszlatását.

A címlapról ajánljuk