eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Felülkerekednek a kommunista rendszer besúgói

Berlini polgárjogi körökben nagy megütközést keltett, hogy egy körzeti bíróság nem engedélyezte az egykori keletnémet titkosrendőrség mesterkedéseit leleplező, magánkezdeményezésű kiállítás megnyitását Zwickauban, mert a tárlaton egy volt besúgó neve is szerepelt.

A szászországi kisváros, Zwickau gimnáziumának diákjai a helyi székesegyház egyik papjának vezetésével, Keresztény próbálkozások az NDK-ban címmel tárlatot rendeztek, amelyen azt igyekeztek bemutatni, hogy a kommunista rendszer áldozatai milyen nem hivatalos felekezeti kezdeményezésekre számíthattak.

Ennek során a titkosrendőrség, a hírhedt Stasi iratait is áttanulmányozták, és az ott talált adatok alapján készült a múlt feldolgozását is célzó kiállítás. A megnyitó előtt a Stasi egyik volt besúgója, akit a titkosszolgálat Schubert néven szerepeltetett, megtudta, hogy a kiállított aktákban nem tették olvashatatlanná nevét, ezért a német alkotmányban szavatolt jogaira hivatkozva óvást emelt a körzeti bíróságon.

A bíróság helyt adott keresetének, mire a diákok a zwickaui pap vezetésével a tartományi bíróság elé vitték az ügyet, amely a jövő hónapban hoz döntést. Addig a tárlatot - 250 ezer euró büntetés terhe mellett - nem szabad megnyitni.

A keletnémet kommunista rendszer törvénytelenségei ellen küzdő polgárjogi aktivisták megütközéssel nyilatkoztak a körzeti bíróság döntéséről, a Stasi tevékenységének feltárására létrehozott állami intézmény vezetője pedig rámutatott arra, hogy egy ideje a volt ügynökök egyre eredményesebben használják fel az adatvédelmi intézkedéseket korábbi szerepük elkendőzésére.

A Schubert fedőnevű besúgó ügyvédje szerint viszont védencének név szerinti szerepeltetése pellengérre állítást jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×