eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk

A cseh szakszervezeteknek sem tetszik az egészségügy magánosítása

A cseh szakszervezetek tiltakoznak az egészségügy privatizációja ellen. Amennyiben a kormány nem áll el szándékától, akár munkabeszüntetésre is sor kerülhet.

A cseh egészségügy megreformálásáról tavaly ősszel döntött Miroslav Topolánek jobbközép kormánya. Ennek keretében január elsején bevezették a vizitdíjakat, a receptdíjakat és a kórházi napidíjakat. A reform második szakaszában, feltehetően 2009 januárjától részvénytársaságokká alakítanák át az egészségbiztosítókat és az egyetemi kórházakat.

Jirí Schlanger, az egészségügyi szakszervezetek elnöke úgy véli, az egyetemi kórházak részvénytársaságokká alakítása nem más, mint a cseh egészségügy nagymértékű kirablása.

A szakszervezetek képviselői csütörtöki ülésük után felszólították a kormányt, az egészségügyi minisztériumot és a pénzügyi tárcát, hogy azonnal állítsák le a további magánosítások előkészítését, kezeljék felelősen a közvagyont, őrizzék meg a társadalmi szolidaritást, és biztosítsák a mindenki számára elérhető egészségügyi ellátást.

Az ellenzéki pártok és a szakszervezetek veszélyesnek tartják Tomás Julínek egészségügyi miniszter terveit, miszerint részvénytársaságokká alakítanák át az egyetemi kórházakat, és az egészségbiztosítókba beengednék a magántőkét. Mint a szakszervezeteket tömöritő országos konföderáció elnöke hangsúlyozta, követeléseik teljesítése érdekében készek sztrájkba lépni, és más módon is tiltakozni kívánnak a privatizáció ellen, először azonban tárgyalni akarnak az egészségügyi tárcával és a koalícióval.

A miniszter szóvivője szerint a szakszervezetek rosszul értelmezik a reformok lényegét. A tárcának nem célja az egészségügy teljes privatizációja, ám a magántőke szerepét ezen a téren is hasznosnak tartja.

A kérdésben a kormány sem teljesen egységes, a végső döntést várhatóan nagy vita előzi meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×