INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A horvátok 2009 végére befejezhetik az uniós tárgyalásokat

InfoRádió / MTI
Az Európai Bizottság elnöke szerint Horvátország jövő év végéig befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.

Horvátország 2009 végéig befejezheti az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokat - közölte csütörtökön José Manuel Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke először határozott meg időpontot a tárgyalások befejezésére.

Horvátországban januárban iktatták be az új, konzervatív kormányt, melynek vezetője, Ivo Sanader a parlamenti szavazás előtt mondott beszédében hitet tett a reformok és a 2005-ben megkezdett európai uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása mellett.

Ez utóbbi cél érdekében Horvátországnak először is rendeznie kell majd az EU-tag Olaszországgal és Szlovéniával támadt vitáját, amelyet az idézett elő, hogy Zágráb január elsejétől az Adriai-tenger felezővonaláig kiterjesztette a 2003-ban létrehozott halászati és környezetvédelmi övezetét.

Horvátország azt reméli, hogy 2010 körül beléphet az unióba, amelynek a 28. tagállama lehet.

Elemzők szerint a Sanader-kormányra váró reformok nagy része minden bizonnyal drága és fájdalmas lesz a 4,5 milliós egykori jugoszláv tagköztársaság számára: a kabinetnek egyebek között rendeznie kell a veszteséges hajógyárak helyzetét, csökkentenie az állami vállalatok bőkezű támogatását és végrehajtania a költséges agrárreformot, amely mellett a HDZ egyik koalíciós partnere, a parasztpárt kardoskodik.


A címlapról ajánljuk