eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A horvátok 2009 végére befejezhetik az uniós tárgyalásokat

Az Európai Bizottság elnöke szerint Horvátország jövő év végéig befejezheti a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.

Horvátország 2009 végéig befejezheti az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokat - közölte csütörtökön José Manuel Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke először határozott meg időpontot a tárgyalások befejezésére.

Horvátországban januárban iktatták be az új, konzervatív kormányt, melynek vezetője, Ivo Sanader a parlamenti szavazás előtt mondott beszédében hitet tett a reformok és a 2005-ben megkezdett európai uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítása mellett.

Ez utóbbi cél érdekében Horvátországnak először is rendeznie kell majd az EU-tag Olaszországgal és Szlovéniával támadt vitáját, amelyet az idézett elő, hogy Zágráb január elsejétől az Adriai-tenger felezővonaláig kiterjesztette a 2003-ban létrehozott halászati és környezetvédelmi övezetét.

Horvátország azt reméli, hogy 2010 körül beléphet az unióba, amelynek a 28. tagállama lehet.

Elemzők szerint a Sanader-kormányra váró reformok nagy része minden bizonnyal drága és fájdalmas lesz a 4,5 milliós egykori jugoszláv tagköztársaság számára: a kabinetnek egyebek között rendeznie kell a veszteséges hajógyárak helyzetét, csökkentenie az állami vállalatok bőkezű támogatását és végrehajtania a költséges agrárreformot, amely mellett a HDZ egyik koalíciós partnere, a parasztpárt kardoskodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×