INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Olmert: Izrael nem kötött fegyverszünetet a Hamásszal

InfoRádió / MTI
Izrael nem kötött fegyverszünetet a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezettel, és nem is folynak erről tárgyalások - jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök hétfőn Jeruzsálemben.

"Nem született megállapodás, és nem is folynak tárgyalások a fegyverszünetről a Hamásszal sem közvetlen, sem közvetett módon" - hangsúlyozta Olmert Mirek Topolánek cseh kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján.

Az izraeli miniszterelnök kijelentette: ha véget vetnének a dél-izraeli városok elleni palesztin rakétatámadásoknak, Izraelnek nem kellene harcolnia a gázai övezeti terroristák ellen, és nem is lenne szükség fegyverszünetre.

Néhány napja viszonylagos nyugalom uralkodik a Gázai övezetben. Név nélkül nyilatkozó izraeli védelmi tisztségviselők korábban bejelentették: a hadsereg utasítást kapott arra, hogy csökkentse aktivitását a Gázai övezetben, mert ritkábbak lettek az övezetből az izraeli területek ellen indított palesztin rakétatámadások.

Mind Izrael, mind pedig a Hamász vezetői közölték az utóbbi napokban, hogy ha a másik fél felhagy a támadásokkal, akkor maga is hasonlóképpen jár el. Az izraeli hadsereg már szerda óta nem hajtott végre légi csapást vagy szárazföldi támadást az övezetben - közölte a hadsereg szóvivője. A palesztin rakétatámadások száma pedig jelentősen csökkent.

A címlapról ajánljuk