eur:
389.73
usd:
362.74
bux:
68067.14
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kína keményen küzd az olimpiai szmog ellen

Radikális lépéseket jelentett be Kína azért, hogy javítsa a levegőminőséget a pekingi olimpia idejére. A kínai fővárosban jelenleg mindennapos a szmog, ami aggodalommal tölti el a sportolókat és a szurkolókat egyaránt. Közben szokatlanul nyíltan bírálja a központi kormányt néhány Pekingtől távolabbi tartomány illetékese, akik szerint például gyárakat kell bezárni az olimpia miatt.

A hétvégétől Pekingben szigorú kibocsátási határértékeket vezetnek be az autókra. Kína azt ígéri, hogy augusztusban az Egészségügyi Világszervezet által lefektetett kritériumoknak megfelelő lesz a kínai főváros levegőminősége. Egyelőre azonban nem sok nyomát látni a változásnak - jegyzik meg tudósítók, ugyanis a levegőben még mindig túl magas a szennyező részecskék aránya.

Szombattól a gépkocsikra az EU kibocsátási normáit vezetik be, és a töltőállomásokon kevésbé szennyező benzinfajtákat lehet majd venni. Pekingben 1300 benzinkutat alakítanak át, és többet bezárnak. A normáknak nem megfelelő kocsiknak és buszoknak megtiltják a közlekedést.

Elégedetlenség a Pekinget "kiszolgáló" tartományokban

Emellett kiadták a fővárost körülvevő öt tartománynak, hogy tegyenek erőfeszítéseket a megfelelő környezeti állapot biztosításáért, és az olimpia előtt két hónappal csökkentsék ipari tevékenységüket.

Júliustól Pekingben és a közeli Tiencsinben - az egyetlen területen, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia rövid ideig jelen volt - korlátozzák a személyautók forgalmát, és bevezetik a páros-páratlan rendszert. Azaz, az egyik napon csak a páros számra végződő rendszámú kocsik közlekedhetnek, másnap pedig a páratlanoké az utca.

A rendelkezések máris ellentéteket szültek. Senhszi tartomány egyik illetékese szokatlanul nyílt hangnemben bírálta azokat a brit Financial Timesnak nyilatkozva, és azt mondta: az észak-nyugati tartományoknak kompenzációt kellene kapniuk.

Az illetékes társadalmi elegedetlenségre és környezeti károkra figyelemeztetett annak kapcsán, hogy olyan építkezések folynak, amelyekkel vizet vezetnek el a tartományokból Pekingbe. An Csi-jüan, a tartományi kommunista pártszervezet egykori vezetője nyíltan "hülyének" nevezte egy még az ötvenes években épült, és környezeti gondokat okozó gát tervét is.

Vízhiányra panaszkodnak a gazdák

Senhszi és egy másik tartomány feladata az, hogy tiszta vizet juttasson el Pekingbe az olimpia idejére, ahol augusztusban várhatóan 30 százalékkal megugrik a vízigény. A tartományban azonban az utóbbi időben kevés csapadék hullott, így helyi vezetők szerint konfliktus alakulhat ki. Hepej tartományban a gazdák máris vízhiányra panaszkodnak.

Közben pénteken átadják a Norman Foster által épített gigantikus új pekingi repülőteret, amelyet a világ legnagyobb épületének neveznek. A komplexum tervezői szerint a levegőből nézve a négy év alatt felépült reptér egy kínai sárkányhoz hasonlít. Várhatóan néhány héten belül kész lesz a "Madárfészek" névre keresztelt ultramodern olimpiai stadion is.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×