eur:
389.63
usd:
362.78
bux:
67980.8
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Muszlim fotó" élezi a demokrata párharcot

Egyre nagyobb az ellentét az amerikai demokrata párt elnökjelöltségre pályázó politikusai, Hillary Clinton és Barack Obama között. A legújabb botrány annak kapcsán robbant ki, hogy megjelent egy fotó, amelyen Obama turbánban látható - az illinosi szenátor stábja szerint Clinton ármánykodásának köszönhetően. Mindez két olyan előválasztást megelőzően történik, ahol Clinton még behozhatja egyre nagyobb hátrányát.

"Szégyellje magát Barack Obama!" - mondta Hillary Clinton az egyik kampányrendezvényen, majd egy másikon ellenfele prófétai stílusát gúnyolta: "Kinyitom az ablakot és bejön a fény" - mondta a közönség derültsége közepette.

Megint máskor azért támadta Obamát, mert az úgymond nem tudja eldönteni, a diplomácia, vagy az erő-e az előbbre való a külpolitikában. "Ha őt választanák meg, használati utasítást is kéne adni neki a külpolitikához" - jegyezte meg.

A demokrata belviszály legújabb fejezete pedig egy Afrikában készült fotó: Barack Obama turbánban - kell-e egyértelműbb figyelmeztetés az amerikai választóknak, jól gondolják meg, kit akarnak elnöküknek? Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a szeptember 11-i támadások után szikheket is megöltek, mert muzulmánoknak hitték őket?

A most botrányt kiváltott kép akkor készült, amikor Barack Obama ellátogatott Kenyába, édesapja szülőhazájába. A Drudge Report nevű oldalon megjelent képen hagyományos öltözetben látni a politikust, melynek része a fehér turbán is.

Obama stábja szerint a képet Clinton emberei kezdték el terjeszteni, amit a New York-i szenátos határozottan tagadott. Az eset egy korábbi nézeteltérésüket idézi fel, amikor Clintonnak Martin Luther Kingről mondott szavait állították be burkolt rasszizmusként.

Obama előnye egyre nő

A kifejezetten feszült pillanatban megjelent fotó hatalmas sértődést váltott ki az Obama-táborban, mert szerintük ezzel azt sugallják, hogy a politikus muzulmán vallású, holott nem az.

Az is igaz viszont, hogy Obama előnye egyre nő, és Clintonnak most kell visszaszereznie az első helyet. Egy kedden publikált felmérés szerint a demokrata szavazók többsége szerint Obama egyesítheti az országot és veheti fel eredményesen a versenyt a de facto republikánus jelölttel, John McCain szenátorral.

Clinton számára azonban nem veszett még el minden, hiszen különösen a fehér női szavazók őt támogatják. A felmérés szerint Clinton és McCain is nagyobb bizalmat élvez, mint Obama, ha az a kérdés, ki tud eredményesen fellépni nemzetközi válsághelyzetben.

Elemzők szerint Hillary Clintonnak a közelgő ohiói és texasi előválasztáson lesz a legjobb esélye arra, hogy megállítsa az Obama-gőzhengert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×