eur:
389.18
usd:
362.22
bux:
68676.44
2024. május 8. szerda Mihály

"A túlélés olyan, mint a lottó: kizárólag a vakszerencsén múlik"

A gazdasági fejlődés nem jár okvetlenül együtt a gyermekhalandóság csökkenésével - derült ki egy átfogó kutatásból, amelyet az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) készített.

Évente még mindig tízmillió gyermek hal meg az ötödik születésnapja előtt - 99 százalékuk a fejlődő országokban - derül ki a Save the Children nevű szervezet adataiból. Még azok az országok sem fordítanak mindig elegendő pénzt a szociális és egészségügyi helyzet javítására, amelyekben jelentős a gazdasági növekedés.

"A túlélés gyakran a véletlen szerencsén múlik; olyan, mint a lottónyeremény" - hangsúlyozta a szervezet egyik vezetője, David Mepham, aki szerint még a legszegényebb országokban is lehetne csökkenteni a gyermekhalandóságot egészen egyszerű módszerekkel, de most egy gyerek esélye arra, hogy megéri az ötödik születésnapját, kizárólag attól függ, melyik országban, illetve milyen közösségben született.

Az UNDP által összeállított "Vagyon és túlélés" lista sereghajtója Angola; a világon kevés állam van, ahol olyan hatalmas lenne a szakadék az egyes országrészek között, mint a Luanda körüli, olajban gazdag tengerparti sáv és a háború sújtotta belső területek között.

Az UNDP statisztikái szerint az angolai gyerekek felét meg lehetne menteni a haláltól, ha a kormányzat tisztességesebben osztaná el a javakat. Ez a politika segítette hozzá a világ legszegényebb országainak némelyikét - Nepált, Malawit, Tanzániát és Bangladest - ahhoz, hogy a legjobb tízbe kerüljenek a gyermekhalandóság csökkentése okán.

India viszont messze lemarad szegény szomszédjai mögött e téren, holott az övé a leggyorsabban növekvő gazdaság Dél-Ázsiában. Egyes államaiban - például Orisszában, Radzsasztánban és Biharban - a gyermekhalandóság és a szülő nők halálozási aránya a legrosszabbak között van a világon.

Gyermekek százezrei halnak meg és éheznek

Ha valaki Orisszába látogat, könnyen meggyőződhet arról, hogy itt kizárólag a szerencsén múlik a túlélés; a falusiaknak több napot kell utazniuk - többek között csónakon és riksán - ahhoz, hogy orvosi ellátáshoz jussanak.

A Save the Children indiai tagozatának vezetője, Shireen Miller "sokkolónak" minősítette a gyermekhalandóságot. "Az arány közelít a fekete-afrikaihoz, és senki nem érti, hogy ha az ország ilyen gyors gazdasági fejlődésre képes, akkor miért nem tapasztalható ugyanez szociális téren? Lehet-e egyáltalán Indiát fejlett országnak nevezni, ha gyermekek százezrei halnak meg és éheznek?"

Az orisszai egészségügyi hatóságok az ősi szokások és hagyományok számlájára írják a magas gyermekhalandóságot. Szerintük ez azzal magyarázható, hogy az államban hagyományosan éheztetik az újszülötteket, és hideg vízben fürdetik meg őket.

Komoly előrelépés nélkül viszont nem sikerül elérni az ENSZ egyik alapvető célját, amely azt tűzte ki, hogy 2015-re csökkenjen világszerte a gyermekhalandóság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×