eur:
389.69
usd:
363.49
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Focidrukkerek Koszovó függetlensége ellen

Jól értesült források szerint vasárnap Belgrádban a futballszurkolók kezdik a spontán tüntetést és tiltakozást Koszovó függetlenségének kikiáltása miatt. Hasonló tiltakozásokra valószínűleg más szerbiai városokban is sor kerül. A koszovói szerb diákok egyelőre nem mennek iskolába, a nemzetközi intézmények dolgozóit pedig felszólították, hogy ne menjenek be munkahelyükre, ha pedig elutaztak, egyelőre ne térjenek vissza Koszovóba.

Az már többször is bebizonyosodott, hogy a két legnagyobb és legerősebb belgrádi sportklub, a Partizan és Crvena Zvezda nagy tömegeket tud megmozgatni.

A belgrádi sajtó már arról cikkez, hogy vasárnap valószínűleg a Zvezda drukkerei vonulnak az utcára, hogy tiltakozzanak Koszovó függetlenségének kikiáltása miatt.

A jól értesültek szerint akár tízezer ember is demonstrálhat, akikhez valószínűleg tömegesen csatlakoznak majd a polgárok is.

A veszélyt növeli, hogy vasárnap délben kezdődik a két legjobb szerb kosárlabdaklub, éppen a Partizan és a Crvena Zvezda rangadója is, ami miatt önmagában is kialakulhatnak összetűzések.

A szerb rendőrség készültségben van, a belügyminiszter pedig nem zárta ki a rendbontás lehetőségét.

A koszovói szerb diákok egyelőre nem mennek iskolába, a nemzetközi szervezeteknél és intézményeknél dolgozókat pedig felszólították, hogy hétvégén ne menjenek be a munkahelyükre, ha pedig elutaztak, egyelőre ne térjenek vissza Koszovóba.

Időközben az Európai Unió missziójának szervezői jelezték, hogy a tervezett 1.800 helyett 2.200 rendőrt és hivatalnokot irányítanak Koszovóba.

A legújabb értesülések szerint a tiltakozó tüntetések már szombaton este megkezdődnek Belgrádban, a szlovén nagykövetség épülete előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×