eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét

Egyeztetett a szerb államfő, a miniszterelnök és a parlament elnöke, kedden pedig összeül a szerb Nemzetbiztonsági Tanács. Az egységes álláspont szerint Koszovó Szerbia része kell, hogy maradjon. Hétfőn Belgrádban több mint ezer egyetemista tüntetett, "Európa a legfontosabb" jelszóval.

A szerb nemzet és nemzetpolitika egységét mutatta, hogy hétfőn tárgyalóasztalhoz ültek a különben haragban lévő koalíciós partnerek, Boris Tadic köztársasági elnök és Vojislav Kostunica kormányfő, valamint Oliver Dulic, a parlament elnöke.

A Brüsszellel folyó tárgyalásokról egy szót sem ejtettek, ugyanakkor egyhangúlag kinyilatkoztatták: olyan rendelkezést hoznak, amely azonnal hatályon kívül helyezi és semmissé nyilvánítja Koszovó függetlenségének kikiáltását, Szerbia pedig ezzel összhangban cselekszik majd a továbbiakban.

Ezt megerősíti a keddre összehívott szerb nemzetbiztonsági tanács, majd csütörtökön a szerb kormány és parlament is.

Közben konkrét akciót, illetve akciótervet is emlegetnek, erről azonban még nem lehet részleteket tudni.

Kiszivárgott viszont, hogy komoly vita folyt a hétfői magas szintű találkozó helyszínéről: a hírek szerint se Kostunica kormányfő, se Tadic köztársasági elnök nem akart a másik kabinetjébe menni, még akkor sem, ha az egységes szerb nemzetpolitikáról volt szó.

A találkozóra valahol Belgrádban került sor a hétfő esti órákban, a hivatalos közlemény a helyszínt azonban nem említi.

A nehézségek ellenére született egységes álláspont: Koszovó hiába kiáltja ki függetlenségét, Szerbia azt nem ismeri el és azonnal hatályon kívül helyezi.

Hétfőn több mint ezer belgrádi egyetemista tüntetett a városban azzal a jelmondattal, hogy "Szerbiának Európában a helye"; erről okmányt adtak át Kostunica kormányfő kabinetjének.

A miniszterelnök Szerb Demokrata Pártjának fiataljai ellentüntetést próbáltak szervezni azzal az indokkal, hogy az egyetemisták valójában politizálnak és a politika áldozataivá váltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×