eur:
389.69
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kormányválságot okozhat Szerbiában Koszovó függetlenedése

Szerbiának az Európai Uniónál és a schengeni vízummentességnél is fontosabb Koszovó. Ez az álláspont napokon belül kormányválsághoz vezethet, de a szakértők szerint rendkívüli parlamenti választások is lehetnek, ugyanis újra összefogtak a szerb radikálisok és a szocialisták.

Szerbia nem meri vagy nem akarja aláírni az Európai Unióval a politikai együttműködésről és a vízummentességről szóló megállapodást, mert az közvetve azt jelentené, hogy az ország elismeri Koszovó függetlenségét.

Ez az álláspontja Vojislav Kostunica kormányfőnek, aki alkotmányellenesnek minősítette az unió missziójának Koszovóba küldését.

A szerbiai nacionalista hangulat fokozódása ismét létrehozta a vörös-fekete koalíciót a szélsőjobboldali radikálisok és a kommunisták között, amire a milosevicsi rezsim idején már volt példa.

Most csatlakozott hozzájuk a rezsim megdöntésében részt vevő Vojislav Kostunica nacionalista színezetű Szerb Demokrata Pártja is, így a néhány nappal ezelőtt megválasztott demokrata köztársasági elnök, Boris Tadic pártja kisebbségben marad a szerb parlamentben.

Az ellenzék kifejezett létszámfölényben van és azt üzeni: ha valaki csütörtökön aláírná az unióval a politikai megállapodást, azt a szerb nép árulójának minősítik.

A helyzet válságos Szerbiában, de sem a kormány, sem a parlament nem szándékozik egyelőre rendkívüli ülést tartani, abban azonban egyetértenek, hogy Koszovót nem adják.

Koszovóból ugyanakkor február 17-ére jelezték a függetlenség kikiáltását; az egyik ottani párt már felhívta a polgárokat, hogy készítsék elő a töltényeket az ünnepi díszlövésekhez.

Általános vélemény, hogy a politikai válságból csak rendkívüli választásokkal lehet kilábalni. Ez a véleménye a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőinek is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×