eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az első hosszúnadrág és az első autó - rekordok a Fehér házban

Az előválasztási szuperkedden, február 5-én több mint húsz államában tartanak előválasztásokat. Az eredmény döntően befolyásolhatja, hogy kiből lehet az Egyesült Államok következő elnöke. A november 4-i választáson aztán eldőlhet számos elnöki elsőség is.

Hillary Clinton demokrata szenátor lehet az első női, Barack Obama pedig az első fekete bőrű elnök. Ha a republikánus Mitt Romney-t választják meg, ő lesz a Fehér ház első mormon vallású lakója.

Augusztusban lesz a republikánus John McCain 72. születésnapja, és ő lehet a legidősebb hivatalba lépő elnök. A jelenlegi korrekorder, Ronald Reagan 69 éves volt, amikor 1981. január 20-án beiktatták hivatalába.

Néhány további elsőség az elnök-történelemből:


- Az első római katolikus vallású elnök John F. Kennedy volt.

- Az 1920-ban megválasztott Warren Harding volt az első elnök, akire nők is szavazhattak.

- Franklin Roosevelt volt az egyetlen, aki három ciklust töltött az elnöki poszton. 1944-ben negyedszer is megválasztották, de 1945-ben meghalt. Később aztán, 1951-ben a kongresszus a 22. alkotmány-kiegészítéssel úgy rendelkezett, hogy két periódusnál tovább senki nem lehet elnök.

- Az első elnök, George Washington volt az első, akinek postabélyegre került az arcképe. A bélyeg 1847-ben jelent meg.

- John Adams lakott először a Fehér Házban. Az Egyesült Államok második elnöke és felesége, Abigail 1800. november 1-jén költözött a rezidenciába, amelyet Washington elnöksége idején még építettek.

- Thomas Jefferson volt az első, akit Washingtonban avattak elnökké. Ez 1801. március 4-én történt. Elődje, John Adams Philadelphiában vette fel a tisztséget, a két ciklust kitöltő George Washingtont pedig New York-ban iktatták be hivatalába először, és Philadelphiában másodszor.

- Andrew Jackson volt az első, aki fakunyhóban jött világra. A hetedik amerikai elnök 1767. március 15-én született a Dél-Karolina állambeli Lancaster megyében.

- Jefferson egy fogadáson a Fehér Házban, 1801 nyarán kitalálta, hogy lazít a szigorú protokollon; kezet fogott férfi vendégeivel. Korábban mély meghajlással kellett köszönteni az elnököt.

- James Madison, aki 1809-től 1817-ig vezette az országot, volt az első elnök, aki rendszeresen hosszúnadrágot viselt térdnadrág, avagy bricsesz helyett.

- Howard Taft az első, akinek volt elnöki gépkocsija. A 27. elnök át is építtette a Fehér Ház istállóját, négy férőhelyes garázs lett belőle.

- Woodrow Wilson volt az első elnök, aki hivatali ideje alatt külföldre látogatott. Külügyminisztere és történészek, földrajztudósok, közgazdászok és politikai szakértők kíséretében 1918. december 4-én kelt útra, Franciaországba hajózott, hogy részt vegyen az első világháborút lezáró béketárgyalásokon.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×