eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Castro: "Nem ragaszkodom foggal-körömmel a hatalomhoz"

Nem szándékozik visszatérni az ország élére Fidel Castro - a betegeskedő politikus ezt abban a levélben jelezte, amelyet hétfőn este olvastak fel a kubai televízióban. "Elemi kötelességem, hogy ne ragaszkodjam pozíciókhoz, még kevésbé, hogy a fiatalabbak útjába álljak" - írta üzenetében.

A 81 éves politikus ugyanakkor a hosszú levélben, amely elsősorban a globális felmelegedéssel foglalkozó bali csúcstalálkozóról szólt, egy szóval sem említette, hogy mikor - ha egyáltalán - mond le végleg hivatalosan is a hatalomról, amelyet átmenetileg adott át 16 hónapja az öccsének, Raul Castrónak.

A kubai vezető 2006 júliusa nem mutatkozott a nyilvánosság előtt; akkor vonult be a kórházba, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Hivatalosan változatlanul ő a kubai államfő, sőt, képviselőjelölt a január 20-án rendezendő parlamenti választáson is. Az újonnan összeülő törvényhozás feladata az államfő megválasztása, arról azonban senki nem beszél, szóba jön-e ismét Fidel Castro e pozícióra.

Castro 47 éven át irányította Kubát, 1959-től 1976-ig kormányfőként, majd az államtanács elnökeként.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×