eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Aláírták az Európai Unió alapjogi chartáját

Strasbourgban ünnepélyesen aláírta az unió alapjogi chartáját az Európai Parlament elnöke, az Európai Bizottság elnöke, illetve a közösség soros elnöki tisztségét betöltő Portugália kormányfője.

Az alapjogi charta az unió közös értékeként határozza meg az Európában élők polgári, politikai gazdasági és szociális jogait.

A dokumentumra az Európai Unió alapvető működési kereteit újrafogalmazó reformszerződés, az állam-, illetve kormányfők által csütörtökön aláírandó Lisszaboni Szerződés egyik cikkelye hivatkozik.

Az előírásokat érvényesíteniük kell a közösség intézményeinek és testületeinek, valamint a tagállamoknak is, amikor az unió jogát alkalmazzák.

Ünnepi beszédében az Európai Parlament elnöke azt hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak elsősorban értékek közösségeként kell megjelennie.

Hans-Gert Pöttering kiemelte az Európai Parlament azon kötelezettségét, hogy minden szükséges esetben fellépjen az emberi méltóság és az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso szerint a charta aláírása nem végállomás, hanem új lehetőségek kezdete: most egyesíteni kell az erőfeszítéseket az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében, és ehhez nagy segítséget jelent az alapjogok chartája.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×