eur:
386.47
usd:
357.94
bux:
68987.57
2024. május 14. kedd Bonifác

Egy titokzatos adományozó története: "a párt nagyon hálás önnek"

Pártfinanszírozási botrány dúl Angliában, ahol a hatalmon lévő Munkáspárt egyik titokzatos adományozója, David Abrahams ügye borzolja a kedélyeket. A meglehetősen kétes múltú és jelenű férfi több mint 600 ezer fontot (216 millió forintot) adományozott a kormánypártnak - nem kizárt, hogy némi szívességért cserébe.

Csak "Északi barátok" néven emlegetik a Munkáspárt David Abrahams építési vállalkozóból és ismerősei köréből álló támogatói körét. A férfi valamivel több mint 600 ezer fontot (216 millió forintot) adományozott a kormánypártnak, meglehetősen furcsa körülmények között.

David Abrahams ugyanis nem kizárólag a saját nevében adta a pénzt, hanem ahhoz felhasználta a titkárnőjét, egyik alvállalkozóját, egyik alkalmazottja feleségét és ügyvédjét is.

A Munkáspárt konzervatív adományozói

Apró probléma, hogy az érintettek egy része nem is tudott arról, hogy pénzt adományozott volna a Munkáspártnak. "Semmit nem tudok az ügyről, mi mindig is konzervatív szavazók voltunk" - jelentette ki például az alkalmazott felesége, Janet Dunn. Ray Ruddick alvállalkozó szintén meglepődött, amikor kiderült, mekkora összeget adományoztak a nevében.

Az érintettek reakciója nyomán az ellenzéki konzervatívok rögtön felvetették, hogy a Munkáspártnál kozmetikázzák az adományozói listákat.

David Abrahams egyébként álnéven is megpróbált pénzt adni Gordon Brown jelenlegi miniszterelnök pártelnöki kampányához, a politikus csapata azonban nem fogadta el a felajánlott 25 ezer fontot (9 millió forintot), arra hivatkozva, hogy nem ismerik az illetőt.

Gordon Brown ugyanakkor elismerte, hogy találkozott a férfival, ugyanakkor hangsúlyozta: "Semmilyen hasonló témában folytatott beszélgetésre nem emlékszem".

"Kedves David!"

Némileg árnyalja ugyanakkor a képet az a levél, amelyet David Abrahams a miniszterelnök csapatának adománygyűjtésekért felelős vezetőjétől kapott és amit a vállalkozó kedden a BBC közszolgálati televízió élő adásában fel is olvasott.

"Kedves David! Köszönöm az üzenetet, amit Oliver (a stáb egyik tagja - a szerk.) át is adott nekem. A párt nagyon hálás az évek során nyújtott segítségért és támogatásért. Szeretnék valamikor megragadni a lehetőséget, hogy személyesen is beszéljünk a tevékenységünkről és a következő választásokig tartó időszak terveiről" - írta Jon Mendelson.

Gordon Brown csapatának egyik felelős vezetője a levélben ezen kívül hangsúlyozta, mennyire fontos az adományok gyűjtése a következő parlamenti választások előtt. "Bármikor, amikor Londonba jár és ideje engedi, nagyon szeretném ezeket a kérdéseket megvitatni Önnel. Legszívélyesebb üdvözlettel: Jon" - áll a levélben.

Nem először bukott le

Dacid Abrahams személye kezd nagyon kínossá válni a Munkáspártnak. Nem először, hiszen egyszer már okozott kellemetlen pillanatokat, amikor képviselő-jelöltnek jelentkezett. Akkor azért nem indulhatott el, mert kiderült, hazudott, amikor azt állította, hogy nős és gyermeke is van.

A vállalkozó rendszeres résztvevője a Munkáspárt konferenciáinak, ahol előszeretettel lapogatja politikusok vállát, köztük olyan jelentős személyiségekét is, mint például David Miliband külügyminiszter.

A kialakult helyzet azért is felettébb kényelmetlen a kormánypárt vezetőinek, mert kiderült, hogy David Abrahams hatalmas és felettébb jövedelmezőnek ígérkező üzleti parkot épít Durhamben. A vállalkozó nevén hat cég fut és alighanem kellemetlen pillanat lesz, amikor a vizsgálat során felteszik a kérdést: kapott-e bármilyen politikai hátszelet a projekt.

David Abrahams azt állítja: azért nem a saját nevén adományozott, mert el akarta kerülni a hírverést.

Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átment az EU új migrációs paktuma

Átment az EU új migrációs paktuma

Az Európai Unió mérföldkőnek számító reformot fogadott el menekültügyi és migrációs rendszerében, amely új szabályrendszert hoz létre az érkezők rendezett kezelése, hatékony és egységes eljárások létrehozása, valamint a tagállamok közötti méltányos tehermegosztás biztosítása érdekében. A reform 10 olyan jogalkotási aktust tartalmaz, amelyek a menekültügy és a migráció kezelésének teljes európai keretét átalakítják – írja közleményében az Európai Unió Tanácsa.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×