eur:
389.15
usd:
360.76
bux:
68463.61
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Zavargások miatt bezárták a párizsi Sorbonne-t

A párizsi egyetemek rektorátusa hétfő reggelig bezáratta a Sorbonne-t, miután egy, a felsőoktatási intézmények autonómiáját előíró törvény visszavonását követelő diákcsoport fizikai erőszakot alkalmazva többször megpróbálta elfoglalni az egyetem épületét.

A pénteki döntést megelőzően a Sorbonne biztonsági szolgálatának közbelépése ellenére a tiltakozó diákok összeverekedtek az oktatást fenntartani kívánó társaikkal.

A diákok által hétfő óta elfoglalt rennes-i egyetemet a rendőrség ellenállás nélkül ürítette ki. Az egyetem vezetősége szerint a tiltakozók között nemcsak diákok voltak. A hetek óta tartó tiltakozási hullám a 85 francia egyetemből 46-ot érint.

A törvény elleni megmozdulás csütörtökön kapott új erőre, amikor szélsőbaloldali diákszervezetek felhívására 20 ezer egyetemista és középiskolás diák vonult fel országszerte.

Csatlakoztak a gimnazisták is

A felsőoktatási intézmények autonómiája elleni tiltakozáshoz a héten kezdtek csatlakozni gimnazisták is: a 2500 francia állami középiskolából ötvenet foglaltak el a tiltakozók.

A kormány szándékai szerint a személyi állomány kiválasztásában és a költségvetésben is az egyetemek vezetőségének autonómiát biztosító törvény alapítványokon keresztül lehetőséget teremt a magántőke bevonására a pénzhiánnyal küzdő francia felsőoktatásba. A tiltakozást kezdeményező szélsőbaloldali diákcsoportok szerint viszont az állam kiszolgáltatja a felsőoktatást a piacnak, s a törvény növelni fogja egyrészt az intézmények, másrészt a diákok közti egyenlőtlenséget.

Nem a törvény visszavonását akarják

A válságból való kiúthoz Bruno Julliard, a legjelentősebb diákszervezet, az UNEF vezetője szerint elengedhetetlen, hogy az oktatási minisztérium kielégítő választ adjon a diákok követeléseire. Az UNEF - amely a felsőoktatási büdzsé emelésében látja a válság megoldását - nem a törvény visszavonását, hanem annak módosítását szeretné elérni elsősorban a diákok szociális helyzetét érintő pénzügyi kérdésekben. Míg a középfokú oktatásban a tanulókra fejenként évente 10 ezer eurót költ az állam, addig a hallgatók fejkvótája jelenleg évi hétezer euró.

A kormány jövőre nyolc százalékkal kívánja növeli a felsőoktatásra szánt összegeket, s Valérie Pécresse oktatási miniszter pénteken ígértet tett arra, hogy decembertől diákok esetében nem kérhető el a Franciaországban megszokott, kéthavi albérleti díjnak megfelelő biztosíték a bérelt lakásban esetlegesen keletkezett károk fedezésére.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×