eur:
389.57
usd:
363.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ujjlenyomatot vesznek a Japánba belépő külföldiektől

Japánban megkezdték az országba érkező külföldiek szigorúbb ellenőrzését: ujjlenyomatot vesznek tőlük és lefényképezik őket. A cél a terroristagyanús emberek kiszűrése.

A 16 éven felüli külföldiek csaknem mindegyikét alávetik a procedúrának, még a tartósan Japánban élőket is.

Az egyedüli kivételek ez alól a diplomaták, a kormány vendégei és azok a Japánban letelepedett külföldiek, például koreaiak, akik generációk óta a távol-keleti szigetországban élnek.

Tokió rendületlenül támogatja az Egyesült Államok iraki és afganisztáni hadműveletét, ami olyan félelmeket táplál, hogy az ország a terroristák célpontjává válhat.

Helyi szakértők szerint a szigorításra szükség van, mert vannak olyan beutazók, akik megváltoztatják nevüket, hamis útlevelet használnak, másnak adják ki magukat. Az intézkedés célja az elrettentés is.

Az ujjlenyomatokat és fényképeket a hatóságok összevetik a terroristák és a Japánban bűncselekményeket elkövetett külföldiek adataival, és akiket azonosítanak, azoktól megtagadják a belépést, vagy kiutasítják az országból.

Japán a második ország az Egyesült Államok után, amely ezt a rendszert bevezeti. Az intézkedés ellenzői szerint azonban az eljárás hátrányosan megkülönbözteti a külföldieket, sérti magánszférájukat.

2006 óta 8,11 millió külföldi belépését regisztrálták Japánban. Aggodalmat keltett, amikor 2004 májusában kiderült, hogy a francia állampolgárságú Lionel Dumont, aki erőszakos bűncselekményeket követett el és akit al-Kaida-kapcsolatokkal gyanúsítottak, hamis útlevéllel többször is beutazott Japánba.

Dumont, akit később Franciaországban 30 évi börtönre ítéltek, a hírek szerint megpróbált egy terrorista sejtet létrehozni, amikor 2002 és 2003 között háborítatlanul élt a szigetországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×