eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az államfő 140 százalékos fizetésemelést kér

Nicolas Sarkozy francia elnök 140 százalékos fizetésemelést kér. Ha megkapja, még akkor is kevesebbet keres majd, mint európai vagy amerikai kollégái.

Nem egészen hat hónappal a hivatalba lépése után jelezte fizetésemelési igényét Nicolas Sarkozy a parlamenttel - olyan időszakban, amikor a francia kormányzat éppen a bérek és a nyugdíjak csökkentését tervezi.

Ennek ellenére a képviselők valószínűleg áldásukat adják az államfő bérének növekedésére a 2008-as költségvetés részeként. A döntés nyomán Sarkozy fizetése a mostani 104 ezer euróról (26 millió forintról) 245 ezer euróra (62 millió forintra) nő majd évente - vagyis annyi lesz a bére, mint a kormányfőjének, Francois Fillonnak.

Sarkozy azonban még a jelentős emelés ellenére is kevesebb pénzt visz majd haza, mint sok kollégája. Gordon Brown kormányfő évi 187 ezer fontot (67 millió forintot), Angela Merkel német kancellár 261 ezer eurót (65,5 millió forintot) keres, George W. Bush amerikai elnök bére pedig meghaladja az évi 414 ezer dollárt (72 millió forintot).

Putyin keresi a legkevesebbet

A nagyhatalmak vezetői közül egyedül Vlagyimir Putyin keres ma kevesebbet Sarkozynél: az orosz elnök éves fizetése alig haladja meg az 57 ezer eurót (14,4 millió forintot).

Franciaországban az átlagbér évi 18600 euró (4,7 millió forint).

A kormányzó UMP már jelezte: meg fogják szavazni az elnök fizetésének emelését, az ellenzéket azonban már a kérés is mélységesen felháborította. "Nem hiszem, hogy a legfontosabb dolgunk az lenne, hogy rendezzük az elnök fizetését. Ez rossz üzenet lenne" - vélekedett Francois Hollande szocialista vezető.

Az ellenzéki párt egy másik politikusát, Jean-Louis Biancót pedig saját bevallása szerint valósággal sokkolta, hogy a világ vezetőinek ilyen magas bért fizetnek, miközben a legtöbb kiadásukat egyébként is az állam állja.

Az elnöki palota viszont azzal védekezett, hogy Sarkozy nagyon puritán ember. "Nem iszik, és alig költ valamit élelmiszerre" - áll az Élysée palota közleményében.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×