eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az elnök szerint "undorító", hogy tíz forintnál olcsóbb egy liter benzin

Miközben a növekvő üzemanyagárak - és részben a globális felmelegedés miatti aggodalmak nyomán - már az Egyesült Államokban sem túlzottan népszerűek a benzinfaló terepjárók, addig Venezuelában senki sem tiltakozik ellenük. Az ország komplikált üzemanyag-dotálási rendszere miatt például egy hatalmas fogyasztású Hummert másfél dollárért, azaz 260 forintért lehet teletankolni.

Bármennyire is meglepő, de van olyan ország a világon, ahol tíz forintnál is olcsóbb a benzin literje. A szóban forgó állam Venezuela, a világ harmadik legnagyobb olajexportőre, amelynek elnökét, Hugo Chavezt a szegények megsegítését ígérő programja miatt választottak meg.

A sors keserű fintora azonban az, hogy a venezuelai üzemanyagárképzési rendszer nyomán a gazdagoknak fillérekbe kerül teletankolniuk luxusautóikat.

Néhány dollárból teletankolható az öt luxusautó

A Párizsban megjelenő International Herald Tribune például megszólaltatott egy 34 éves üzletembert, aki öt autót, egy BMW-t, egy Mercedest, egy Ferrarit, egy Porchét, és - a környezetvédők számára az Antikrisztussal felérő, benzinfaló - Hummer terepjárót tart fenn.

Míg az igazán szegényeknek nem telik autóra és a tömegközlekedésre kell hagyatkozniuk, a dotált benzin árát a jómódúak élvezhetik Venezuelában.

Bár a gazdagok járnak jól, veszélyes ötlet az áremelés

Ennek ellenére ha valaki az üzemanyag árának megemelését veti fel, az a tűzzel játszik. 1989-ben többszázan haltak meg a benzináremelés miatt kirobbant zavargásokban, amely később elvezetett Hugo Chavez elődjének bukásához.

Bármennyire is irigykedve tekinthetnek a külföldi autósok a venezuelai árakra, a helyiek megjegyzik, hogy a rögzített árú benzin az egyetlen olcsó dolog a számukra. A 16 százalékos infláció miatt az ország valutája, a bolivár dollárral szembeni értéke egy év alatt a felére csökkent.

Ha az üzemanyag ára is felmenne, akkor annak nyomán tovább emelkednének az élelmiszerárak, mivel a szállítás nagy része a közutakon történik. Ez pedig elégedetlenséghez vezetne a szegények között.

Chavez tehetetlen


Az olcsó benzin intézménye még a negyvenes évekből származik, amikor az olajkitermelést uraló külföldi cégek profitjának egy részét próbálták újraelosztani a venezuelaiak között.

Mostanra azonban oda vezetett a rendszer, hogy a gazdasági bizonytalanság miatt az autó tűnik a legjobb befektetésnek.

Maga Chavez elnök "undorítónak" nevezte az árképzést, amely jelentős pénzeket von el szocialista projektjétől. Ennek ellenére, úgy tűnik egyelőre tehetetlen vele szemben.

Az pedig különösen dühíti, hogy az egyik legkelendőbb márka az ideológiai ellenség, az Egyesült Államok egyik terméke, a Hummer terepjáró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×