eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Nagy-Britanniában kaphat kormányzati megrendeléseket a képviselők cége

Nagy-Britanniában a képviselőház tagjainak évente vagyonnyilatkozatot kell tenniük. Ha nem tekintjük az önkormányzati szintet, ez lényegében átfogja a politikai spektrumot, hiszen a briteknél minden kormánytag és az ellenzéki pártok vezető személyiségei is választott képviselők.

A vagyonnyilatkozat kiterjed a mellékjövedelmekre is, ellenőrzését hivatalból a brit Országos Választási Iroda végzi. Az iroda által gyakorolt ellenőrző tevékenység a politikai élet tisztaságának megőrzését szolgálja, más dolog, ha a közhivatala mellett üzletemberként tevékenykedő politikus az adóhivatal gyanújába kerül jövedelem eltusolás miatt, ennek a számonkérése az adóhatóság feladata.

A brit parlamenti képviselő folytathat üzleti tevékenységet, lehet cég vagy cégek igazgatója, az egyik honatya például 23 cégnél igazgató. S vannak közöttük milliomosok, például ez ellenzék gazdasági szóvivője egy nagy tapétagyártó cég társtulajdonosa.

Sok politikus egészíti ki a magas képviselői vagy kormány beosztotti fizetését cikkírással, szaktanácsadással, előadások tartásával. De jövedelmükről kimutatást kell benyújtaniuk, még arról is, ha az természetbeni juttatás.

Nyilvános lista az adományokról

Az adatokról faggatózhatnak esetleg parlamenti kérdés formájában, s ennek következménye is lehet, akár bírósági szinten is, de rutin számvevőségi vizsgálatot nem szoktak indítani politikusok jövedelmének a felderítésére.

Hasonlóképpen nyilvános a pártokhoz befolyó pénzadományok listája, feltéve, hogy ezeknek az összege nagyobb, mint magyar pénzben kifejezve körülbelül másfél millió forint.

Botrány a bárói címek adományozása körül

Tony Blair miniszterelnöki visszavonulásához is hozzájárult a bárói címek adományozása körüli botrány. Kiderült, hogy nagyiparosok a kormánypártnak tett nagy összegű pénzadományok után kerültek fel a kormányfő által az uralkodó elé terjesztendő címadományozási listára.

Az ügy kiszivárgott, botrány lett belőle, holott ez évszázadok óta csendesen szinte bevett dolog Angliában.

Érdekes vonása az angol politikának, hogy egy-egy képviselő nem csak vállalati igazgató lehet, de olyan cégnek is lehet igazgatósági tagja, amely kormánymegrendeléseket kap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×